Türk İş Hukukunda asıl işveren alt işveren ilişkisi
The relationship between the main employer and sub-employer in Turkish Labor Law
- Tez No: 611640
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER EKMEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İşçi, İşveren, Alt İşveren, Asıl İşveren, Müteselsil Sorumluluk, Worker, Employer, Subcontractor, Principal Employer, Joint Liability
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Alt işveren uygulamaları, Türk Hukukunda 1936 yılı itibarıyla yasal düzenlemelere konu olmakla birlikte uygulamada ortaya çıkan sorunların giderilmesi amaçlı değişikliklerle günümüzdeki nihai haline ulaşmıştır. 4857 Sayılı İş Kanunu ve Alt İşverenlik Yönetmeliği ile asıl işveren - alt işveren ilişkisinin kurulabilmesi için gerekli şartlar, sınırlamalar ve hukuka aykırı kurulan alt işveren ilişkisinin yaptırımları düzenleme altına alınmıştır. Bunun yanı sıra alt işveren işçisinin haklarının güvence altına alınabilmesi için her iki işverenin birlikte (müteselsil) sorumluluğu düzenlenmiş olmakla birlikte, kamu kurum ve kuruluşlarının alt işverene iş gördürmeleri durumunda ayrıcalıklı bir duruma sahip olmaları alt işveren uygulamasında kamu ve özel sektör ayrımını doğurmuştur. Kamu işletmelerinin sahip oldukları bu ayrım, alt işverenin işçilerinin iş sözleşmesi ve toplu iş sözleşmelerinden kaynaklı haklarını kullanamamalarına neden olmuştur. Çalışmamızda Türk İş Hukuku'nda alt işveren kavramı, asıl işveren-alt işveren ilişkisinin unsurları ve alt işveren ilişkisinde müteselsil sorumluluk kavramları incelenerek alt işveren uygulamasının yarattığı sorunlar ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although subcontracting practices are subject to legal regulations in Turkish Law as of 1936, they have reached their final form with the amendments aimed at eliminating the problems arising in practice. Necessary conditions for establishing subcontracting institute, restrictions and sanctions of the subcontracting relationship established against the law have been regulated with Labor Law No. 4857 and subcontracting regulation. In addition to regulating joint responsibility of both employers to guarantee sub employer rights, the fact that public institutions and organizations have a privileged position in case of employing the sub-employer has created a distinction between public and private sector in subcontracting practice. This distinction of public enterprises has resulted in the sub-employer's inability to exercise the rights of the workers arising from the labor contract and collective bargaining agreements. In our study, problems caused by subcontracting practice have been tried to put forward examining the concept of subcontracting in Turkish Labor Law, elements of relationship between main employer and sub-employer and joint responsibility in subcontracting institution.