Bütünleşik pazarlama iletişiminde ürün yerleştirme uygulamalarına yönelik müşteri tutumunun incelenmesi
Evaluating customer approach for integrated marketing communications practices of product placement on online tv series
  1. Tez No: 511939
  2. Yazar: BÜŞRA BUKET LALBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YESİM ULUSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün yerleştirme, izleyici tutumu, online dizi, online dizilerde ürün yerleştirme, Product placement, online series, attitude toward product placement
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık ve Marka İletişimi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Hızla gelişen teknoloji ile birlikte televizyon izleme alışkanlıklarında da değişiklik meydana gelmiştir. İnternette geçirilen zamanın artması ile yapımcılar artık internet platformlarına özel yapımlar yayına almaya başlamışlardır. Son yıllarda Türkiye'de de yaygınlaşan internet dizi platformları ile ürün yerleştirme reklamları için yeni bir mecra ortaya çıkmıştır. Bu çalışma kapsamında internet dizi platformlarındaki dizilerde uygulanan ürün yerleştirme reklamlarına yönelik müşteri tutumunun incelenmesi amaçlanmıştır. Tutuma etki edebilecek sosyo-demografik özelliklerin yanı sıra, tutum ölçeklerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre farklı yaş gruplarının internet platformlarında dizi takip etme sıklığı arasında bir ilişki vardır. Genel olarak ürün yerleştirme uygulamalarının diğer reklam türlerine göre tercih edildiği sonucu ortaya çıkmıştır. Ancak günden güne artan reklamlar nedeni ile reklama yönelik genel tutumun olumsuz olduğu ve izleyicinin kaçma eğiliminde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Genel olarak ürün yerleştirme reklamlarına yönelik tutumlarının olumlu olduğu anlaşılmıştır. Demografik özelliklerin tutum üzerinde etkisinin az olduğu, tutumu etkileyen asıl öğelerin dizi izleme sıklığı ve yerleştirilen ürünün sürekli gösterilmesi olduğu elde edilen sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
Rapidly evolving technology has led to changes in the habits of television viewers. Because of the time spent on the internet, the producers have started making online exclusive broadcasts. Similarly, online tv shows have begun to become widespread in Turkey as well, causing a new platform to emerge for product placement ads. Main aim of this research, is to understand customer behavior towards product placement ads on online tv shows. Besides socio-demographic differences that might affect the behavior, attitude scales are also taken into hand. According to the research results, there is a relation at the rates of following series online among different age groups. As a conclusion, product placement ads are turned out to be more favored than other advertising types in general. However, due to increasing number of advertisements each day, the result of viewers tending to avoid ads and developing negative attitudes toward them came through. It is understood that the participants of the research have positive approach towards product placement ads. In case of demonstrating a brand too often, however, affects this approach in a negative way. The conclusions that were gathered include demographic features having fewer influence on the attitudes and the main factors that affect the attitudes are watch frequency and being exposed to the product very often.