Tüketim toplumu bağlamında yeni medyada haber olgusu ve haberin metalaşması
News in the new media in the context of consumption society and commodification of news
- Tez No: 511942
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM ÇAĞLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Journalism, Advertising, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Tüketim Toplumu, Postmodern Tüketim, İnternet Gazeteciliği, İnternet Reklamcılığı, Yeni Medya ve Haber, Consumption Society, Postmodern Consumption, Internet Journalism, Internet Advertising, New Media and News
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 403
Özet
Üretim toplumundan tüketim toplumuna geçiş ile birlikte tüketim daha önemli hale gelirken simgesel ve anlamsal postmodern bir boyut kazandı. Modern toplumun standart, homojen tüketim alışkanlıkları postmodern tüketim ile birlikte esnek, geçici, farklı, bireysel tüketime dönüşmektedir. Tüketim toplumu yeni teknolojilerin de etkisi ile yayılma alanını gittikçe genişletmektedir. İnternet teknolojisinin gelişmesi ve etkilerinin büyük ve önemli oluşu ile yeni medya kavramı ortaya çıkmıştır. Yeni medya ortamında haber ve gazetecilik, gerek kullanıcı etkisi ile gerekse teknolojinin sağladığı yenilik ve kolaylıklar ile değişim ve dönüşüm geçirmektedir. Bu değişim ve dönüşüm içerisinde haber çok hızlı biçimde tüketilmektedir. Haberin güncellene bilirliği ve reklam gösterimi artmaktadır. Yeni medya ortamında haber, gerek tıklanma amacı ile gerekse reklamların kuşatması ve haber metinin içerdiği tüketim iletileri ile metalaşmaktadır. Yeni medya ortamının akışkan yapısı içinde haber ve reklam gösterimi de akışkandır. Alan sınırlaması olmaması ile haber her an güncellenmekte ve yerini yeni haberlere bırakmaktadır. Haber üretimindeki artış ile birlikte haber tüketimi de artmaktadır. Reklamların yoğunluğu ve hareketliliği de haberin etkisi ve okunmasını etkilemektedir. Çoklu medya ortamı içinde gösterilen reklamlar bir taraftan haber ile reklam ayrımını belirsizleştirerek reklamın haber gibi algılanmasına neden olmakta diğer taraftan da haberden reklama olan yönlendirmeleri arttırmaktadır. Haber, hipermetinsel ve çoklu bir medya ortamında doğrusal olmayan biçimde okunmaktadır. Bu çalışmada yeni medya ortamında haber, haberi kuşatan reklamlar ve haber metin içinde yer alan tüketim iletileri incelenmiştir. Farkı siyasi görüş ve söylemlere sahip olan üç haber sitesi; sabah.com.tr, hürriyet.com.tr ve sozcu.com.tr, haber kategorileri, reklamları ve tüketim iletileri açısından içerik analizi ile incelenmiştir. Haberin metalaşmasını kanıtlama çabası olarak bu haber sitelerinin tıklanma amaçlı haber kategorileri, haberi kuşatan reklam yoğunluğu ve haber metni içinde yer alan tüketim iletileri yoğunluğu açısından incelenmiştir. İçerik analizinde ortaya çıkan sonuçlar da bu tezi desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Consumption becomes more important with the transition from the production society to the consumption society, and it gains a symbolic and semantic postmodern dimension. The standard, homogeneous consumption habits of modern society are transformed into flexible, temporary, different, individual consumption with postmodern consumption. Consumption society is increasingly expanding with the influence of new technologies. New media concept has emerged with the development of internet technology and its big and important effects. In the new media environment, news and journalism is undergoing change and transformation with both the user influence and the innovations and facilities provided by the technology. In this change and transformation, news is consumed very quickly. News updates and ad impressions are on the rise. In the new media environment, the news is commodified with both the purpose of clicking and the siege of advertisements and the consumption messages contained in the news text. News and ad impressions are also fluid in the fluid structure of the new media environment. The news is being updated at any time with no space limitations, and leaves its place to new news. News consumption is also increasing along with the increase in news production. The intensity and mobility of advertisements also influence the effect and reading of news. Advertisements displayed in the multimedia media on the one hand cause the advertisement to be perceived as news by making the distinction between news and advertisement unclear, on the other hand it also increases the direction from the news to the advertisement. The news is read in a hypertextual and multiple media environment in a nonlinear manner. In this study, news in the new media environment, advertisements surrounding the news and consumption messages in the news text were examined. Three news site having difference of political opinion and discourse; sabah.com.tr, hürriyet.com.tr ve sozcu.com.tr in terms of news categories, advertisements and consumption messages were analyzed through content analysis. As an effort to prove the commodification of the news, these news sites were examined in their news categories for the purpose of clicking, the intensity of the advertisements surrounding the news and the intensity of consumption messages in the news text. The results of content analysis also supports this thesis.