İstanbul Bağdat Caddesi ve yakın çevresinde kentsel dönüşüm: 2012-2018 dönemi
Urban transformation on İstanbul's Bağdat Evenue and its close vicinity: 2012-2018 period
  1. Tez No: 511977
  2. Yazar: DİCLE KOYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel dönüşüm, gündelik hayat, arzu, makine, Urban transformation, everyday life, house, desire, machine
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metodoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
İstanbul'da Bağdat Caddesi ve yakın çevresinde 2012 yılından günümüz 2018 yılına kadar aralıksız bir kentsel dönüşüm süreci yaşanmakta ve burada yaşayan insanların gündelik hayatları da bu süreçten doğrudan etkilenmektedir. Bu bölgede zorunlu ihtiyaç olmadığı halde konutların kısa zaman aralıklarıyla yıkılıp yeniden yapılması, burada yaşayan mahalle sakinlerinin ranta, değişime, yeniliğe karşı duydukları arzu sayesinde mümkün olabilmektedir. Kentsel dönüşüm ve yenilenme süreçlerinin gerçekleşmesi mekan üzerindeki kullanım değeri ve değişim değeri arasındaki mücadeleye göre şekillenir. Bağdat Caddesi ve yakın çevresinde kentsel dönüşümün çok yaygın olması ve dönüşümün genel olarak arzulanması bu mücadalenin değişim değeri kısmının galip geldiğini göstermektedir. Gündelik hayat da bu mücadelenin sonucuna göre şekillenecek; rant ve yenilik öne çıkarken, nüfusa göre yeterli eğitim, kültür, sağlık, ulaşım, trafik, yeşil alan olanakları gibi toplumsal yaşamı, sosyal hayatı ve yaşam kalitesini ilgilendiren konular geride kalacak, bu da pek çok sorunu beraberinde getirecektir. Sonuçta, yenileme arzusu eski evleri ve mahalleleri için duydukları aidiyet duygusuna karşı galip gelecektir. Kentsel dönüşümü dolayısıyla arzular üretip dolaşıma sokan, eski evin yerine yeni ev arzusunu koyan bir makine olarak, Deleuze ve Guattari'nin kavramıyla bir“arzulanan makine”olarak düşünebiliriz. Bu tez bir arzulanan makine olarak kentsel dönüşüm makinasının hangi arzuları uyandırıp, hangi motivasyonları ve sorunları yarattığını, burada yaşayanların gündelik hayatları üzerinden ele alacaktır. Bu kentsel dönüşüm makinasının harcı olarak arzu kavramı, Bağdat Caddesi ve yakın çevresinde yaşanan kentsel dönüşüm bağlamında tapu sorunları olmayan orta-üst kesim kat maliklerinin yeni bir eve sahip olma arzusuna oturur. Yeni ev arzusu çeşitli motivasyonları yaratır ancak eski evlerin ve evle ilgili çeşitli bağların yok olmasıyla yaşanan sorunları da beraberinde getirir.
Özet (Çeviri)
There has been a continuous urban transformation process going on from 2012 to the present year of 2018 on Bağdat Avenue in Istanbul and its close vicinity where the locals have been directly affected from this process. While there is no immediate need in this area, repeated demolition and reconstruction of buildings within short periods of time could only be possible through neighbourhood dwellers' desire for rent, transformation and newness. Realization of urban transformation and renewal process is shaped with respect to the struggle between use value and exchange value. The fact that urban transformation is widely in effect and generally desired on Bağdat Avenue and its close vicinity indicates the preference of exchange value in this struggle. Everyday life will be changed according to the result of this competition; while rent and newness become prominent, issues directly concerning community life, social life and quality of living such as necessary education for population, cultural, health, transportation, traffic and recreation opportunities will trail behind and this will carry along many questions with it. In the end, the desire for renewal will win over the sense of belonging for their old houses and communities. Therefore, we can think of the urban transformation as a machine, conceptualized as a“desiring machine”by Deleuze and Guattari, that is generating desires and pushing them into circulation, replacing the old house with the desire for a new house. Such urban transformation machine being a desiring machine is discussed in this thesis in terms of everyday life of inhabitants of the area, as how to generate certain desires and to cause what kind of motivations and problems. The concept of desire, as being the mortar for the urban transformation machine within the context of urban transformation of Bağdat Avenue and its close vicinity, finds its place on the desire of a new house for the middle - upper middle class house owners. Desire for a new house creates various motivations but it also brings problems stemming from the destruction of old houses and many ties attached to them.