Öğretmenlerin çokkültürlülük algılarının incelenmesi: Hatay ili örneği
Examination of the teachers multicultural perception: sample of Hatay province
- Tez No: 511976
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, Çokkültürlülük Algısı ve Öğretmen, Multiculturalism, Multiculturalism Perception and Teacher
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmanın amacı, Hatay ilinde görev yapan öğretmenlerin çokkültürlülük algılarını çeşitli değişkenler açısından incelemektedir. Betimsel tarama modelinde gerçekleştirilen bu araştırmanın evrenini, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Hatay İlinde farklı okullarda görev yapmakta olan öğretmenlerden oluşmaktadır. Çalışmanın örneklemi ise bu evren içerisinden tabakalı örneklem yöntemiyle rastgele olarak seçilen 136'sı erkek ve 164'ü kadın olmak üzere toplam 300 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada Ayaz (2016) tarafından geliştirilen ve 25 maddeden oluşan“Çokkültürlülük Algı Ölçeği [ÇAÖ]”ile birlikte öğretmenlerin demografik özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Ardından belirlenen alt amaçlara yönelik öğretmenlerin çokkültürlülük algılarını belirlemek için aritmetik ortalama; cinsiyet değişkeni ile ilişkisini belirlemek için bağımsız gruplar t-testi ve Mann Whitney-U testi; yaş, branş ve okul türü değişkenleriyle ilişkisini incelemek için ise ANOVA ve Kruskal Wallis-H testleri kullanılmıştır. Veriler bilgisayar ortamında SPSS 21 ve Mplus 7 programları ile çözümlenmiştir. Araştırmada öğretmenlerin çokkültürlülük algı düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi için, t-test, Mann Whithney U testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Kruskal Wallis-H testleri uygulanmıştır. Öğretmenlerin çokkültürlülük algılarının cinsiyet ve yaş değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde değişmediği görülürken, branş ve okul türü değişkenine göre ise istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde değiştiği bulunmuştur. Öğretmenlerin çokkültürlülük algılarının branş değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılığın sadece okul öncesi öğretmenleri ve branş öğretmenleri arasında olduğu tespit edilmiştir. Okul türü değişkenine göre ise, öğretmenleri çokkültürlülük algılarının sadece anaokulu ve ortaokul öğretmenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılık gösterdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to review the multiculturalism perceptions of the teachers working in Hatay province from various variables. The universe of this research, which was made by using descriptive survey model, is comprised of teachers, who were working in various schools in Hatay province in the academic year of 2017 – 2018. The sample of the study is comprised of 300 teachers in total, i.e. 136 male teachers and 164 female teachers, who were selected out of this universe randomly by using stratified sampling method. In the research, we used the“Multiculturalism Perception Scale [MPS]”developed by Ayaz (2016) and comprised of 25 items, as well as“Personal Information Form”developed by the researcher in order to determine the demographical characteristics of teachers. Regarding sub-goals we determined, we used arithmetic mean to determine the multiculturalism perceptions of teachers, independent samples t-test and Mann Whitney-U test to determine its correlation with gender variable, and ANOVA and Kruskal Wallis-H tests to examine its correlation with the variables of age, branch and type of school. Data were analysed in the computer environment by using SPSS 21 and Mplus 7 programs. T-test, Mann Whithney U test, one way analysis of variance (ANOVA) and Kruskal Wallis-H test were used in the research in order to examine multiculturalism perceptions of teachers in terms of various variables. We observed that the multiculturalism perceptions of teachers were insignificant statistically by sex and age variables, but that it was statistically significant by the variables of branch and type of school. We determined that the statistically significant difference of the multiculturalism perceptions of teachers occurred only between pre-school teachers and branch teachers. According to the variable of the type of school, we determined that the multiculturalism perceptions of teachers showed statistically significant difference only among kindergarten teachers and secondary school teachers.