Yeni ürün devreye alma sürecinde altı sigma yaklaşımı ve bir uygulama
Six sigma approach for launch of production and an application
- Tez No: 512022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ AKTAR DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Altı Sigma, Hata Türü ve Etkileri Analizi (HTEA), Deney Tasarımı, Six Sigma, Failure Mode and Effect Analysis (FMEA), Design of Experiment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüz artan rekabet koşulları altında, düşük maliyet, verimlilik, müşteri memnuniyeti gibi kavramlar firmalar için giderek önem kazanmaktadır. Müşteri memnuniyetini sağlamak, tüm süreçlerde yüksek kalite gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Bu noktada Altı Sigma, firmalara bir yol gösterici niteliği taşımaktadır. Bu çalışmada, beyaz eşya sektöründe devreye alma sürecindeki dijital göstergeli ankastre fırın için Altı Sigma uygulamaları üç bölümde incelenmiştir. İlk bölümde, devreye alma sürecinde olan yeni model bir ankastre fırın için Hata Türü ve Etkileri Analizi uygulanmıştır. Bu çalışma ile ürün müşteriye ulaşmadan, hatta seri üretim sürecine geçilmeden önce olası hataların bulunup giderilmesi, böylelikle hatalar henüz oluşmadan önüne geçilmesi hedeflenmiştir. Uygulamanın ikinci bölümünde, ilk bölümde oluşturulan HTEA tekniğinin Risk Öncelik Sayısı yüksek bulunan süreçlerinden bir tanesi olan cehennemlik emaye hataları Altı Sigma araçlarıyla incelenmiştir. Uygulama kısmının son bölümünde ise tedarikçi değerlendirme sürecinde deney tasarımı uygulaması kapsamında yeni tedarikçiden gelen lamba ve halihazırda kullanılan lambalar farklı model fırınlarda ve farklı voltajlarda çalıştırılıp ömür test sonuçları gözlemlenerek tedarikçi değerlendirmesi yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, HTEA tekniği ile hatalar henüz oluşmadan önüne geçilmesi hedeflenmiş, yüksek RÖS değerli süreçlerden biri için yapılacak iyileştirmelerle darbe kaynaklı hurda cehennemlik sorununun ortadan kalkması hedeflenmiştir. Deney tasarımı çalışması sonucunda ise yeni ampul markasının X, Y, Z model fırınlarda sadece 230 voltajda, Z model fırında ise 250 voltajda kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today's increasingly competitive conditions, concepts such as low cost, efficiency and customer satisfaction are becoming increasingly important for companies. Providing customer satisfaction reveals high quality necessity in all processes. At this point, six sigma carries a guideline for the firm. In this study, six sigma applications for the digital display oven, in launch of production, in the white goods sector were examined in three sections. In the first section, failure mode and effect analysis for the new model oven is applied. With this work, it is aimed to eliminate possible mistakes before reaching the product to customer, even before the serial production process is started, so that the mistakes are prevented before they occur. In the second section of the application, cavity enamel defects, one of the high Risk Priority Number value processes of the failure mode and effects analysis generated in the first section, were examined using six sigma tools. In the last section of the application section, the lamps from the new supplier and the lamps currently used are operated in different model ovens and at different voltages and the life test results are observed within the scope of the experimental design application during the supplier selection process. As a result of this study, the FMEA technique was aimed to prevent failures before they occur and improvements to be made for one of the high RPN value process was aimed to eliminate the problem of cavity scrap. As a result of the experimental design, it was seen that the new bulb brand X, Y, Z models can only be used at 230 volts in the ovens and 250 volts in the Z model.