Türk romanında Bosna Savaşı
Bosnian War in the Turkish novel
  1. Tez No: 512188
  2. Yazar: MERVE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM DAYANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bosna Savaşı, tarih, edebiyat, roman, War of Bosnia, history, literature, novel
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Her ne sebeple olursa olsun her savaşın bütün dünyaya etki eden çeşitli sonuçları vardır. Sosyal hayatı derinden etkileyen savaşın konu edildiği alanlardan biri de edebiyat ürünleridir. Bu çalışmada roman sahasındaki eserlerde savaşın işlenişi ele alınmıştır. Bu amaçla günümüz Türk edebiyatında Bosna Savaşı'nı konu alan beş eser, anlatım teknikleri bakımından incelenerek bu eserlere yansıyan savaşa ait unsurlar, yazarların işlediği ortak konular ve farklılıklara değinilmiştir. Böylece savaşın sosyal hayata etkisinin ve bıraktığı izlerin en az askeri sonuçlar kadar kalıcı ve hasar verici olabileceği üzerinde durulmuştur. Çalışma; Giriş, Birinci Bölüm (Balkanlar ve Bosna Savaşı Üzerine), İkinci Bölüm (Savaş ve Edebiyat), Üçüncü Bölüm (Savaşın İşlenişinde Kullanılan Yöntemler), Dördüncü Bölüm (Romanlardaki Savaş Motifleri) ve Sonuç bölümlerinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
For whatever reason, any war has several effects on diverse fields of whole word. Literature products is one of these fields in which the war that deeply effects social life is handled in products like novels is focused on in this essay. Therefore, five literature pieces whose main issues are Bosnia war are analyzed in terms of expression techniques and components related to war reflecting in this pieces and common issues and diversities handled by writers are touched in the essay. Accordingly, it has been demonstrated that effects of war on the social life and its traces left behind are as perminent and detrimental as its martial effects. This study consist of the introduction chapter; chapter one on Balkans and Bosnia war; chapter two, war and literature; chapter three, methods used in the handling of war; chapter four, war motifs in novels and conclusion chapter.