Renk değiştirebilen ortodontik yapıştırıcı kullanımının braket etrafına taşan kompozit miktarına etkisinin taramalı elektron mikroskobu ile incelenmesi
Investigation of the effect of color change orthodontic adhesive on the amount of excess adhesi̇ve flash around bracket by scanning electron microscope
  1. Tez No: 512283
  2. Yazar: TUĞÇE ALTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM SEÇKİN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: ortodontik yapıştırıcı, renk değiştirebilen yapıştırıcı, renkli kompozit, taşkın yapıştırıcı, taramalı elektron mikroskobu, SEM, orthodontic adhesive, color changing adhesive, excess adhesive flash, scanning electron microscope, SEM
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmada amacımız ortodontide kullanılan biri renkli (GrēnglooTM, Ormco ) diğeri mine renginde olan (TransbondTM XT, 3M Unitek ) iki farklı yapıştırıcının yapıştırma sonrası braket etrafında kalan artık yapıştırıcı miktarlarının elektron mikroskobu ile incelenerek karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 30 adet maksiller premolar diş kullanıldı. Dişlerin, elektron mikroskobunda daha iyi görüntü verebilmeleri için mine sement sınırının altından bukkolingual ve okluzogingival yönde kısaltılarak kök ve lingual bölgeleri uzaklaştırıldı. Hazırlanan örnekler konvansiyonel mine renginde yapıştırıcı ve renk değiştirebilen yapıştırıcı olmak üzere iki gruba ayrıldı (n=15). Dişlerin bukkal yüzeylerine metal premolar braketler (Mini Master ®,Orto Sistem, American Orthodontics, ABD) 1. Grupta ışıkla sertleşen renkli ortodontik yapıştırıcı sistemi (GrēnglooTM, Ormco) ile 2. Grupta grupta ışıkla sertleşen mine renginde ortodontik yapıştırıcı sistemi (Transbond XTTM, 3M Unitek, Monrovia, California) ile yapıştırıldı. Braketler diş yüzeyinden söküm pensi aracılığıyla uzaklaştırıldıktan sonra, tüm diş yüzeyleri taramalı elektron mikroskobu aracılığıyla incelendi ve bilgisayar ortamında görüntüleri kaydedildi. IMAGE J programı kullanılarak görüntüler üzerinde dişe ait alanlar görüntüden uzaklaştırıldı ve toplam yapıştırıcı alanı ölçüldü. Ölçümlerden braketin taban alanı değeri çıkartılarak taşan yapıştırıcı miktarı belirlendi. Yapılan istatistiksel değerlendirmede, taşan adeziv miktarı açısından gruplar arasındaki farkın belirlenebilmesi amacıyla Student's t-testi kullanıldı. Bulgular: TransbondTM XT' deki taşma miktarı (1.92±1.420 mm2) ile GrēnglooTM'daki taşma miktarı (0.95±0.632 mm2) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (t(28)=2.418, p=0.006). Buna göre TransbondTM XT grubunda yapıştırıcı taşma miktarı ( =1,9206) GrēnglooTM ( =0,9506) grubuna göre daha fazladır. Sonuç: Renkli yapıştırıcı kullanımı braket etrafına taşan kompozitin daha iyi temizlenmesini sağlayarak polimerizasyon sonrası braket çevresinde kalan artık yapıştırıcı miktarını azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in vitro study is to compare the excess amount of adhesive flash of color changing (GrēnglooTM, Ormco ) and conventional (Transbond XTTM, 3M Unitek ) two different adhesives around the brackets with scanning electron microscope after curing. Materials and Methods: Thirty premolar teeth were used in the study. The teeth were shortened in buccolingual and occlusogingival directions below the enamel cement border to remove the root and lingual regions so that they could give better image on the electron microscope. The prepared samples were divided into two groups as color changing adhesive and in conventional enamel color adhesive (n = 15). Metal premolar brackets (Mini Master ®,Ortho System, American Orthodontics, USA) were applied to the buccal surfaces of the teeth in the 1st group with the color change light curing orthodontic adhesive system (GrēnglooTM, Ormco) and in the 2nd group with the convantional enamel color light curing orthodontic adhesive (Transbond XTTM, 3M Unitek, Monrovia, California ). After the brackets were removed from the tooth surface by means of hand plier, all tooth surfaces were examined by scanning electron microscopy and images were recorded on a computer. Using the IMAGE J program, the areas of the tooth on the images were removed from the image and the total area of the adhesive was measured. From the measurements, the amount of adhesive was determined by subtracting the base area of the bracket. Student's t-test was used to determine the difference between the groups in terms of the amount of adhesive in the statistical evaluation. Results : There was a statistically significant difference between the amount of excess adhesive in Transbond XTTM (1.92 ± 1.420 mm2) and the amount of excess adhesive in GrēnglooTM (0.95 ± 0.632 mm2) (t (28) = 2.418, p = 0.006). Accordingly, the amount of excess adhesive (= 1.9206) in the Transbond XT group is greater than that of the Grēngloo (= 0.9506) group. Conclusion: The use of color change adhesive reduces the amount of excess adhesive flash around the bracket after polymerisation, ensuring better cleaning of the excess adhesive flash.