Yaşlılarda düşme riski, korkusu ve düşme davranışları ile düşmeye yönelik evde bakım gereksinimlerinin incelenmesi
Investigation of home care needs and falling with risk, fear, and falling behaviors in elderly
  1. Tez No: 512296
  2. Yazar: ŞENNUR CANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR AYDIN AVCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Düşme riski, Yaşlı, Evde bakım, Düşme korkusu, Düşme davranışı, Risk of falling, Elderly, Home care, Fear of falling, Fall behavior
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Evde Bakım Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu araştırma, yaşlılarda düşme riski, korkusu ve düşme davranışları ile düşmeye yönelik evde bakım gereksinimlerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Kesitsel araştırma ilkelerine uygun olarak yapılan bu çalışma, 3 Haziran 2015 - 3 Kasım 2015 tarihleri arasında Hatay İli Antakya ilçesinde 5 Nolu Aile Sağlığı Merkezindeki bir birime kayıtlı olan ve o bölgede yaşayan, çalışmaya katılmayı kabul eden ve araştırma seçim kriterlerine uyan 65 yaş ve üzeri 135 kişi ile yapılmıştır. Araştırmanın verileri; Görüşme Formu, Türkçe-Morse Düşme Riski Belirleme Ölçeği, Standardize Mini Mental Test, Türkçe-Yaşlılar için Düşme Davranışları Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzdelik, ortalama, cronbach alfa katsayısı ve Ki-Kare (X²) testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmadaki katılımcıların yaş ortalaması 72,56±6,92 olup %57,8'i kadındır. Yaşlıların %96,3'ünün tanı koyulmuş en az bir hastalığı olup %92,6' sının sürekli kullandığı ilaç vardır. Yaşlı bireylerin evde bakım ile ilgi en çok yardıma gereksinim duydukları konu % 49,6 oranında temizlik olup, evde bakım ile ilgili eğitim alma gereksinimi %51,9'dur. Yürümeye yardımcı araç kullananların oranı %64,4, son bir yıl içinde düşenlerin oranı %56,3 olup düşme sıklığı 1,74±1,61'dir. Yaşlı bireylerin düşme korkusu %84,4, Türkçe-Morse düşme riski belirleme ölçeği yüksek düşme riski %31,9, yaşlılar için düşme davranışları puan ortalaması 2,90±0,37 olarak bulunmuştur. Ölçek alt boyutlarından en yüksek puan ortalamasını 3,71±0,47 ile acelecilik, en düşük puan ortalamasını 2,04±1,20 ile seviye değişikliği alt boyutu aldığı bulunmuştur. Son bir yıl içinde düşme öyküsü olan yaşlıların, düşme korkusu ve düşme riski arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç: Yaşlılarda düşme davranışlarının yüksek olduğu ve yaşlı bireylerde en çok düşme davranışı eğiliminin acelecilik olduğu belirlenmiştir. Düşme korkusu olan yaşlılarda, evde bakım ile ilgili eğitim alma gereksinimi ve düşmeleri önlemek için alınan önlemler arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda sağlık personellerinin yaşlı bireylere yönelik görsel tasarımlar yapılarak (afiş, broşür, video vb.) eğitim verilmesi önerilebilinir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the risk of falling in the elderly, fear and falling behaviors, and home care needs for falling. Materıals And Methods: This study, which is conducted in accordance with sectional research principles, was conducted between June 3 and November 3, 2015 in Hatay Province, Antakya with a population of 5th Family Health Centers, living in that area, accepting participation in the study, was done with the 135 people over 65 years of age who met the selection criteria. Data from the study; Interview Form, Turkish-Morse Falls Risks Determination Questionnaire, Standardize Mini Mental Test, Turkish-Older Behavior Questionnaire. Number, percentage, mean, cronbach alpha coefficient and Ki-Square (X²) test were used in the evaluation of the obtained data. Finding: The average age of participants in the study was 72.56 ± 6.92 years old and 57.8% were females. 96.3% of the elderly are diagnosed with at least one disease and 92.6% have drugs that they use consistently. Elderly people need the most help with care at home, with 49.6% cleanliness, and 51.9% of home care education needs. The percentage of those who use assisted walking is 64.4%, the rate of falls in the last one year is 56.3% and the fall frequency is 1.74 ± 1.61. The fear of falling of elderly individuals was found to be 84.4%, Turkish-Morse fall risk determining scale high risk of falling 31.9%, and the average of falling behaviors for elderly people was 2.90 ± 0.37. It was determined that the highest score average of the scale subscales was 3.71 ± 0.47, and the lowest score average was 2.04 ± 1.20 and the level change subscale. A significant correlation has been found between the fear of falling and the risk of falls in the elderly who have fallen in the lastyear. Conclusion: It was determined that falling behaviors were high in the elderly and the tendency of falling behavior was the most impetuosity in elderly individuals. In the fear of falling, there was a significant relationship between the need for home care education and the measures taken to prevent falls. In line with these results, it may be suggested that health personnel should be educated by making visual designs for elderly individuals (posters, brochures, videos, etc.).