Adnan Menderes Üniversitesi spor takımlarında yer alan öğrencilerin beslenme, ergojenik destek kullanım ve fiziksel aktivite durumları
Nutrition, using ergogenic aids and physical activity states of Adnan Menders University sport students
  1. Tez No: 512302
  2. Yazar: İBRAHİM HAKKI ÇAĞIRAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU KAYA BİLECENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Ergojenik destek, Spor beslenmesi, Doping madde, IPAQ, Fiziksel aktivite düzeyi, Ergogenic aids, Sports nutrition, Doping, IPAQ, Physical activity level
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÇAĞIRAN İ. H. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2018 Bu çalışma Aydın ili 2017-2018 yılı eğitim dönemi Adnan Menderes Üniversitesi'nde okuyan sporcu öğrencilerin genel beslenme durumunun yeterli olup olmadığını saptamak, fiziksel aktivite düzeylerini ve ergojenik destek kullanım durumlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma basketbol, futbol, futsal, voleybol, masa tenisi, atletizm, kros, güreş ve hentbol olmak üzere 9 takımda görev alan öğrencileri hedef almıştır. Çalışmaya %70,5'i erkek (n: 129), %29,5'i de kız (n: 54) olmak üzere toplam 183 sporcu öğrenci katılmıştır. Çalışmada öğrencilere antrenman günlerinde kişi yönelimli tekniği kullanarak 2 adet anket yapılmıştır. Birinci ankette kişilerin demografik özellikleri, genel sağlık, fiziksel aktivite, beslenme durumu ve ergojenik kullanım soruları olmak üzere 5 ana başlıktan oluşmaktadır. Anket pilot çalışması Aydın Yıldız Spor 15-18 yaş grubu sporculara (futbol takımı) uygulanmıştır. İkinci ankette yedi soruluk IPAQ (kısa form)'u yöneltilmiştir. Öğrencilerin yaş ortalaması 20,77±2,581 yıldır. Ortalama BKİ değerleri 22,5±3,46 kg/m2 bulunmuştur. Öğrencilerin %22,95'i beslenmelerini bir program dahilinde yapmakta ve %84'ü günde en az bir öğün atlamaktadır. Öğrenciler günlük ortalama 2590±930 kkal enerji almaktadır ve aldıkları enerjinin %14,67±3,35 protein, %33,28±7,72 yağ, %52,02±9,72 karbonhidrattan karşılanmaktadır. Çalışma sonucunda sporcuların %27,23'ü (n: 50) ergojenik destek kullandığı, toplamda 26 sporcunun hayatında bir kez doping madde aldığı ve 22 sporcunun halen doping madde almaya devam ettiği görülmüştür. IPAQ ölçeğine göre öğrencilerin % 73,77'si kategori 3 (çok aktif) (n: 135), %13,66'sı kategori 2 (orta derece aktif) (n:25) ve geri kalan %5,54'ü ise kategori 1 (inaktif) (n: 10) sınıfında olduğu görülmüştür. IPAQ ölçeğini 13 öğrenci cevaplandırmak istememiştir.
Özet (Çeviri)
NUTRITION, USING ERGOGENIC AIDS AND PHYSİCAL ACTIVITY STATES OF ADNAN MENDERS UNIVERSITY SPORT STUDENTS CAGIRAN I.H. Adnan Menderes University Health Sciences Institute Nutrition and Dietetics Graduate Thesis, Aydin, 2018 This study is aimed at sports student who study at 2017-2018 academic year Adnan Menderes University. The aim of study is evaluation of physical activity levels, nutritional status and ergogenic aid utilization status of students. Study targets 9 sports team which are basketboll, futboll, futsal, volleyball, ping pong, athletics, cross, wrestling and handball. 183 students participated in the study, 70,5% male (n: 129) and 29,5% female (n: 54). The research was carried out to determine whether the general nutritional status of the students in the sports teams is sufficient, to evaluate the physical activity levels and the use of ergogenic aids. Two questionnaires were made during the training days. The first questionnaire consist of 5 main topics; demographic characteristics of the participants, general health, physical activity, nutritional status and questions of ergogenic aid usage. Survey pilot study Aydin Yildiz Spor 15-18 age group sportsmen (football team) were applied. In the second questionnaire, seven questions of IPAQ (short form) were directed. The average age of the students is 20.77 ± 2,581 years. Mean BMI values were found to be 22,5 ± 3,46 kg / m2. 22,95% of the students are fed by a program and 84% of them do not eat at least one meal per day. Students receive an average daily energy of 2590 ± 930 kcal and the energy they receive is %14,67 ± 3,35 protein, %33,28 ± 7,72 fat, %52,02 ± 9,72 carbonhydrants. As a result of the study, 27.23% (n: 50) of the athletes use ergogenic aids, 26 of the sport students used to use doping once in their life, and 22 sport students were still taking doping drugs. According to the IPAQ scale, 73.77% of the students were in category 3 (very active) (n: 135), 13.66% in category 2 (minimal active) (n: 25) and the remaining 5.54% 1 (inactive) (n: 10). 13 students did not want to answer the IPAQ scale.