Savunma sanayinde endüstri 4.0 olgunluk parametrelerinin tereddütlü bulanık AHP yöntemi ile önceliklendirilmesi
Ranking industry 4.0 maturity parameters in defense industry with a hesitant fuzzy AHP method
  1. Tez No: 512335
  2. Yazar: AHMET CAN ATAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL TEKİN TEMUR ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Savunma Sanayi, Endüstri 4.0, Dijital Dönüşüm, Tereddütlü Bulanık AHP, Defense Industry, Industry 4.0, Digital Transformation, Hesitant Fuzzy AHP
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Teknolojik gelişmeler hayatın her alanında köklü değişimlere yol açmaktadır. Savunma sanayisi de bu köklü değişimlere uğrayan sektörlerden birisi konumundadır. Ülkelerin bağımsızlıkları ve siyasi güçleri adına büyük bir öneme sahip olan savunma yeterlilikleri, dışa bağımlı bir savunma sistemini istemeyen ülkelerin savunma sanayisine büyük yatırımlar yapmalarını zorunlu kılmaktadır. Özellikle gelişmiş ülkeler bu konuda büyük yol kat etmiş durumdadır ve değişen koşullar teknolojik gelişmelerin yakından takip edildiği savunma sistemlerine yönelimleri arttırmıştır. Bugün birçok savunma sistemi birer yazılım içermektedir ve belirli aralıklarla güncellenebilmektedir. Araştırma kapsamında da dijital dönüşümün savunma sanayisi üzerinde etkileri incelenmiştir. Öncelikle, konunun önemine değinilmek amacıyla, söz konusu gelişmelere yönelik bir giriş bölümü hazırlanmıştır. Ardından dijital dönüşüm çağında teknolojik gelişmelerin evriminden söz edilmiştir. Araştırmanın ana unsuru olan savunma sanayinin tanımına, önemine ve Türkiye'deki tarihsel sürecine yer verildikten sonra yöntem kısmında kullanılmış olan bulanık küme teorisine, AHP'ye, Bulanık AHP'ye ve Tereddütlü Bulanık AHP'ye yönelik tanımlara yer verilmiş ve sektörde 50. yıl katma değer üreten öncü bir firmada uygulama gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda yapılan yorumların yer aldığı sonuç bölümü ile birlikte çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Technological developments have led to radical changes in all areas of life. The defense industry is also one of the sectors that experiences these radical changes. Defense qualifications, which have a great proposition on the part of countries' independence and political powers, require large investments for countries that do not want an outsourced defense system. Developed countries, in particular, have made great strides in this respect, but the changing circumstances have increased their tendency towards defense systems, where technological developments are closely followed. Today, many defense systems are software based systems and can be updated at regular intervals. Within the scope of this research, the effects of digital transformation on the defense industry have been examined. For this purpose, an introduction was prepared to mention the importance of the subject. Then, under the title of digital transformation, the evolution of technological developments has been mentioned. The main elements and the importance of the defense industry were defined, and the historical process in Turkey was explained. Then, fuzzy set theory, AHP, fuzzy AHP and hesitant fuzzy AHP were explained and a real application was conducted in fifty years added-value producer in the sector is a pioneer company. This study was concluded by analyzing the results obtained from the findings of the case study.