6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na göre anonim şirket genel kurulunda toplantı ve karar yetersayıları
Quorum of decision and meeting in general assembly of joint stock company according to Turkish Commercial Code numbered 6102
- Tez No: 512381
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: anonim şirket, genel kurul, nisap, yokluk, joint stock company, general assembly, quorum, nullity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Anonim şirket, genel kurulda toplantıya katılma hakkını haiz olan paysahipleri veya temsilcileri ile usulüne uygun olarak toplanan ve gündeme bağlılık ilkesi uyarınca alınan kararlar doğrultusunda hareket eder. Bir başka deyişle genel kurul, anonim şirketin iradesini gösteren karar organıdır. Genel kurulda şirket hakkında alınacak kararların niteliğine göre kanunda veya esas sözleşmede öngörülen toplantı ve karar yetersayıları doğrultusunda karar alınması gerekmektedir. Esas sözleşme ile kanunda öngörülen nisapların artırılması halinde, uygulanması gereken nisap esas sözleşme nisabıdır. Esas sözleşme veya kanunda mevcut nisaplara aykırılık halinde, genel kurul kararları doktrinde yer alan ağırlıklı görüş ve Yargıtay'ın yerleşik içihadı haline gelen kararları uyarınca yokluk yaptırımına tabidir. Bu halde, genel kurul kararları baştan itibaren sonuç doğurmayacaktır.
Özet (Çeviri)
Joint Stock Company shall act in accordance with the decisions taken according to the agenda loyalty principle, collected in accordance with the procedure with the shareholders or representatives having the right to attend the meeting at the general assembly. In other words, the general assembly is the decision-making body that shows the desire of the joint stock company. According to the nature of the decisions to be made about the company in the general assembly, it is necessary to make a decision in the direction of the meeting and decision quorum envisaged in the articles of association. In case of contradiction to existing quorums in the articles of incorporation or quorum of the law, General Assembly decisions are subjected to non-existence in accordance with the general opinions contained in the doctrine e and the Supreme Court's decisions. In this case, the decisions of the general assembly will not be effective from the very beginning.