Limited şirkette müdür ve hukuki sorumluluğu
The concept and civil liability of managing director in limited company
- Tez No: 679990
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TÜRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Limited Şirket, Müdür, Sorumluluk, Müdürün Hukuki Sorumluluğu, Limited Company, Managing Director, Liability, Liability of Managing Director
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Tezimizde öncelikle genel olarak limited şirket kavramı üzerinde durulacaktır. Limited şirketin unsurlarına, kuruluşuna ve organlarına kısaca değinilecektir. Sonrasında müdür kavramı ile ilgili bilgi verilecektir. Özellikle, müdür olabilmenin şartları, müdür sıfatının kazanılması, müdürün görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, müdür sıfatının kaybedilmesi üzerinde durulacaktır. Hukuki sorumluluğun tanımı ve şartları açıklanarak, limited şirket müdürünün hukuki sorumluluğu ve bu sorumluluğun esasları ele alınacaktır. Limited şirket müdürünün sorumluluğuna hâkim olan ilkeler, genel ve özel sorumluluk halleri, sorumluluğu ortadan kaldıran haller ve son olarak da sorumluluk davası açıklanacaktır. Özellikle belirtmemiz gerekir ki; 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na göre limited şirket müdürlerinin sorumluluğu, anonim şirket hükümlerine yapılan atıfla açıklanmaktadır. Limited şirketlere uygulanacak hükümleri düzenleyen TTK m. 644, anonim şirket kurucularının, yönetim kurulu üyelerinin, yöneticilerin ve tasfiye memurlarının sorumluluğunu düzenleyen TTK m. 553'e atıf yapmaktadır. Yapılan bu atıf ile limited şirket müdürlerinin sorumluluğunun şartları belirlenirken, anonim şirkete ilişkin hükümler yol gösterici olmaktadır. Çalışmamızda, anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğuna ilişkin hükümlere yapılan atıflar başta olmak üzere, limited şirket müdürleri ile ilgili yasal düzenlemelere de değinilecektir. Ayrıca tezimizde, müdür ve müdürün hukuki sorumluluğu ile ilgili doktrindeki farklı görüşler incelenecek ve kendi kanaatlerimize de yer verilecektir. Bunların yanı sıra, tez konumuz ile ilgili birçok Yargıtay kararına değinilerek, yargısal içtihatlar çerçevesinde ayrıntılı bir inceleme yapılmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the general concept of a limited company will be focused on initially. The elements, establishment and organs of the limited company will be briefly covered. Then, information related to the concept of managing a director will be given. In detail, the requirements of being a managing director; obtaining the title of managing director; duties, authorities, rights and obligations of the managing director; and resignation process of the managing director will be discussed. By explaining the definition and requirements of legal liability, the legal liability of the limited company managing director and the principles of such liability will be analyzed. The main principles of the limited company managing director's liability, general and special liability concepts, the situations that avoid the liability and finally the action for liability will be explained. In particular, according to the Turkish Commercial Code numbered 6102, the liability of the limited company managing directors is regulated with referral to the joint-stock company articles.Article 644 of TCC which is regulating the provisions to be applied to limited companies is referring to Article 553 of TCC which is regulating the liabilities of joint-stock company's founders, members of the board of directors, managing director and liquidators. Such referral clarifies the conditions for the liability of limited company managing directors are specified under the guidance of articles regarding joint-stock companies. In this thesis, the regulations regarding the limited company managing directors, in particular the referral to the provisions regarding the liability of the members of the board of directors of joint-stock companies, will also be analyzed. In addition, various interpretations in the doctrine regarding the civil liability of the managing director and the concept of managing director will be examined and our perspective on such matters will also be shared.Moreover, a thorough study will be made within the framework of jurisprudence by covering various Turkish Court of Cassation decisions related to our thesis subject.