20 numaralı kalebend defteri (1780-1782) değerlendirme ve metin
Kalabend book number 20 (1780-1782) assessment and text
  1. Tez No: 512391
  2. Yazar: ŞAHİN ALEMDAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER İŞBİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kalebend, Nefy, Itlak, Suç, Ceza, Penalty, Exile, Relaesing, crime, punishment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 838
Özet
Osmanlı Devletinde XVIII.yy'dan sonra daya yaygın bir şekilde tutulmaya başlanan Kalebend defterleri farklı birçok suçu ve bu suçlara verilen farklı cezaları içermektedir. Bunlarında başında kalebendlik ve nefy cezaları gelmektedir. Ele alınan 20 no'lu Kalebend defterinde Hicri 1194-1196 (M.1780-1782) tarihleri arasındaki işlenen suçlar, bu suçlara verilen cezalar, suçluların cezalandırılma ve ıtlak edileme süreçlerinin nasıl olduğu belirtilmektedir. Yine incelenen defterin aynı zamanda toplumsal yaşantıda ve idarede yaşanan sıkıntıları, bu sıkıntıları aşmak amacıyla alınan tedbirleri ortaya koyması açısından oldukça önemli olduğu söylenebilir. Bu çalışmada bütün hükümlerin tam transkripsiyonu yapılıp incelenerek; işlenen suçlar, suçluların sosyal statüleri, verilen cezalar, suç ve ceza mahalleri ve ceza süreleri ayrıca tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kalebend Books , which were started to keepbooked much more widespread after 18th century in Ottoman Empire, contents many different kinds of crimes and punishments. Kalebend and exile penalties are one of the most important ones. This study is an assessment of 20th Kalebend book. It contains the crimes, penalties, punishments and the process for relaesing the prisoners between the dates H. 1194-1196 (M.1780-1782) Beside this, in this book, there is an analysis regarding to the social and administrational problems and precuations for ensuring the better conditions and solving these social concerns.So this 20th Kalebend book has importance for providing data to put forth these informations. During this study all the judgements were examined by making all transcription and the data about the crimes, social status of the criminals, all the penalties, crime and punishment locations, penalty periods were tried to be indetified.