The role of strategic planning in the success of the promotional process of the commercial banks in Erbil city
Erbil şehrindeki ticari bankaların promosyon yönteminin başarısında stratejik planlamanın rolü
  1. Tez No: 512392
  2. Yazar: HAZHAR SHERZAD HAMAD HAMAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Planlama, Çevre Analizi, Promosyon, Reklam, Kişisel Satış, Satış Promosyonu, Halkla İlişkiler ve Yayıncılık, Strategic Planning, Environment Analysis, Promotion, Advertisement, Personal Selling, Sales Promotion, Public Relations, and Publishing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, promosyon yönteminin başarısında stratejik planlamanın rolü ele alınarak test edildi. Bununla ilgili olarak Erbil kentindeki ticari bankalar seçildi. Bunun için veri toplamak üzere 24 ticari bankadan oluşan bir çalışma popülasyonu oluşturulmuş ve gönüllü olarak üst düzey ve orta düzey yöneticiler ile idari personele anket formları dağıtılmış olup bunlardan 128 araştırma anketi geçerli sayılmıştır. Bağımsız değişken stratejik planlama, bağımlı değişken ise promosyon yöntemidir. Bununla birlikte, stratejik planlama ile promosyon yöntemi arasındaki ilişki ve birbirine etkisiyle ilgili sorun, bazı değerlendirmelerin incelenmesini gerktirmektedir. Sonuç olarak, önceden tasarlanmış kavramsal bir model, sonra formüle edilmiş bazı hipotezlerin ardından SPSS v24 kullanılarak hipotezlerin kabul edilip edilmeyeceğinden emin olmak üzere veri analizi yapıldı. Aslında bulgular, stratejik planlama ile promosyon yöntemi arasında pozitif ve anlamlı bir ilişkinin bulunduğunu ortaya koymuştur. Bulgulara özellikle de regresyon analizlerine dayanarak, Erbil kentinde faaliyet gösteren ticari bankaların promosyon yönteminin başarısı için stratejik planlamanın gerekli olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study is carried out to examine the role of strategic planning in the success of the promotional process. So, the study selected commercial banks in Erbil city. The survey questionnaire is used as an instrument for data collection and managed on 24 commercial banks as a study population, and the samples distributed to (128) individuals of senior managers, middle managers and administrative staffs, who willingly contributed to the survey by responding to the questionnaire statements. The independent variable is strategic planning, and the dependent is a promotional process, nevertheless the study problem identifies by examining some evaluations, dedicated to the effect and relationships between strategic planning and promotional process. Consequently, a conceptual model prearranged, then formulated some hypotheses, hence data analysis was made to make sure that the hypotheses are accepted or may not, through using SPSS v24. Though the findings revealed that positive and significant relationship occurs between strategic planning and promotional process. Based on the findings, particularly the regression analyses it was determined that strategic planning is necessary to the success of the promotional process of commercial banks operating in the city of Erbil.