20. yy'ın ilk yarısını yaşamış Türk mûsıkîsi bestekârlarının sözlü eserlerinde İstanbul teması
Istanbul theme in the vocal works of composers of Turkish music of the first half of the 20th century
  1. Tez No: 512397
  2. Yazar: GÜLŞAH SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Yirminci Yüzyıl, Türk Mûsıkîsi, İstanbul, Bestekâr, 20th Century, Turkish Music, İstanbul, Composer
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 297
Özet
Şehir ve insan arasındaki ilişki, insanların duygu ve düşünce dünyalarına tesir etmektedir. Bu bağlamda yüzyıllar boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan İstanbul şehri söz konusu olduğunda, yaşamın her alanına ne denli tesir ettiğini görmekteyiz. Sanattan edebiyata, siyasetten ekonomiye pek çok alanda mekân unsurunun önem arz etmesi, İstanbul gibi zamanın içinde yaşayan bir şehri araştırmamıza konu etmemize neden olmuştur. Zamanın mekân üzerindeki etkisinden yola çıkılmış olup, İstanbul'un Türkiye tarihi içerisindeki yeri ve tarihsel süreçte geçirdiği evreler ele alınmış, 20.yy'ın ilk yarısındaki tarihsel dönüşümlerin İstanbul üzerindeki etkileri incelenmiştir. Değişen İstanbul'un mûsıkîye yansımaları, Türk Mûsıkîsi'nin sözlü eserlerinde nasıl tezahür ettiği araştırmamızın ana temasını oluşturmaktadır. Seçtiğimiz dönemde Türkiye Tarihi'ndeki önemli gelişmeler, dönemin kültür politikaları ve bu politikaların özellikle Türk Mûsıkîsi'ni nasıl etkilediğine dair bilgiler aktarılmıştır. İstanbul'un Türk Mûsıkîsi'ndeki önemine dikkat çekilmiş, İstanbul' la ilgili daha sonra yapılacak çalışmalara kaynak teşkil etmesi amacı güdülmüştür. Bu doğrultuda İstanbul'un tarihsel süreçteki değişimi, 20.yy.'ın ilk yarısında siyasi-kültürel değişimlerden nasıl etkilendiği, nelerin x değiştiği ve dönemin özellikleri incelenmiş,“Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu ”arşivine kayıtlı tüm İstanbul temalı eserler tespit edilmiş ve bu eserlerin bestekârlarından 20.yy.'ın ilk yarısını yaşamış olanları göz önüne alınarak dönem sınırlaması yapılmıştır. Literatürde tespit ettiğimiz İstanbul temalı 245 eser arasından seçtiğimiz dönem aralığında yer alan 125 eser üzerinde değerlendirmeler yapılmıştır. Dönemde eser veren bestekârlar ve bu eserlerin güfte yazarları araştırmamızda ortaya konulmuş, bu bestekârların İstanbul temalı sözlü eserleri üzerinden semt bazında, makamsal ve usullerine göre tasnifler yapılmış, tablolar halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The relation between a city and humans is reflected on their emotional and intellectual world. In this respect, when Istanbul, the city that has hosted many civilizations for centuries, is in question, its strong impact on every aspect of life can clearly be seen. The significance of the concept of space in several areas from art and literature to politics and economy has caused this study to focus on a city that lives within history as İstanbul. Taking the impact of time on space as a starting point, İstanbul's place in the history of Turkey and its historical periods have been analyzed together with the influence of historical transformations in the first half of the 20th century. The reflections of the diverging city on music, in particular on the vocal works of Turkish music, form the main theme of this study. Within the selected period, important developments in Turkish history, cultural politics of the era and their impact on especially Turkish music are put forward. The significance of Istanbul on Turkish music is emphasized with the aim of creating a source for further studies about the city. In this respect, the transformation of the city, the degree of its being affected by the political and cultural changes in the first half of the 20th century and the features of the period were analyzed; all the works in the archive of“Presidential Choir of Classical Turkish Music”with the theme of Istanbul were xii detected and a period limitation was applied according to their composers who lived in the first half of the 20th century. 125 of the 245 works with the Istanbul theme in literature located within the selected period were analyzed. The composers and lyricists of this period were mentioned in the study, classifying the vocal works with the theme of Istanbul through graphs and tables according to districts and quarters, maqams and rhythmic elements.