Bazı deniz ve tatlı su balık türlerinden laktik asit bakteri izolasyonu ve bunların fermantasyon yeteneklerin araştırılması
Lactic acid bacteria in some sea and fresh water fish insulation and investigation of their fermentation abilities
  1. Tez No: 512434
  2. Yazar: MERVE ERGÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜN ÖZYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Laktik asit bakterisi, PCR, Fermantasyon, Starter kültür, Balık silajı, Lactic acid bacteria, PCR, Fermentation, Starter culture, Fish silage
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma bazı deniz ve tatlı su balık türlerinden izole edilen laktik asit bakterilerinin (LAB) fermantasyon yeteneklerini araştırmak amacıyla yapılmıştır Bu amaçla 2 farklı tatlı su balığı (sazan ve yayın) ve 3 farklı deniz balığı (çipura, levrek ve kefal) türünün kas, deri ve iç organlarından izolasyonlar yapılmıştırÇalışmada toplam 61 bakteri izolasyonu gerçekleşmiştir. API test sonucunda toplam 56 izolat ön tanımlanmış, 5 izolat tanımlanamamıştır. Alışmada API testi ile ön tanımlanan 61 türden Lactobacillus lactis subsp. lactis, Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris ve Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis moleküler olarak tanımlanmıştır. Ayrıca API testi ile ön tanımlanamayan 5 izolattan ise Lactobacillus brevis, Pediococcus acidilactici, Enterococcus gallinarum ve Streptococcus spp. olmak üzere 4 tür tanımlanmıştır. Tanımlanan bu bakterilerden Streptococcus spp., Lactobacillus brevis, Lactobacillus plantarum, Pediococcus acidolactici ve Enterococcus gallinarum türlerinin 72 saat sonunda pH'ı 4'ün altına indirdikleri tespit edilmiştir. Ayrıca bu araştırmada Enterococcus gallinarum türünün fermente ürünlerin üretiminde kullanılabileceği ilk kez ortaya konmuştur. Bu laktik asit bakterilerinin fermente balık ürünleri üretimi için uygun starter kültürler olabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the fermentation abilities of the lactic acid bacterias (LAB) which are isolated from a number of salt water fish and fresh water fish. For this aim, the isolation was made from the muscle, skin and visceras of two different type of fresh water fish (carp and catfish) and three different type of sea water fish (sea bream, sea bass, grey mullet). A total of 61 isolates of bacteria were detected in the study.) As a result of the API test, 56 isolates were predefined, 5 isolates were not identified.) In the study, 61 strains of Lactobacillus lactis subsp. lactis, Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris and Lactobacillus delbrueckii subsp. is defined as lactis molecular) In addition, from 5 isolates that could not be identified by API test were Lactobacillus brevis, Pediococcus acidilactici, Enterococcus gallinarum and Streptococcus spp. 4 species of them are defined.) .( it was determined that Streptococcus spp., Lactobacillus brevis, Lactobacillus plantarum, Pediococcus acidolacticide and Enterococcus gallinarum species lowered the pH to below 4 after 72 hours. Moreover, in this study it has been firstly shown that the species of Enterococcus gallinarum can be used in production of fermented products. It has been demonstrated that lactic acid bacteria may be suitable starter cultures for the production of fermented fish products.