Uluslararası ilişkilerde algı yönetimi
Perception management in international relations
  1. Tez No: 512460
  2. Yazar: ALİ ATILGAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası İlişkiler, Dış Politika, Algı Yönetimi, Kamu Diplomasisi, Propaganda, Psikolojik Savaş, Retorik, International Relations, Foreign Policy, Perception Management, Public Diplomacy, Psychological Warfare, Rhetoric
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bireylerin, toplumların, örgütlerin ve devletlerin karar alma sürecinde algı ve algılamalar son derece etkilidir. Dış müdahalelere açık olan algılamalar bu açıdan bakıldığında, hedef kitlenin ikna edilmesi, istenilen şekilde yönlendirilmesi yani“ötekinin”kararlarının yönetilmesini mümkün kılmaktadır. Algıları hedef alan aktörler ise algıları istedikleri doğrultuda yönlendirecek faaliyetler içerisine girmektedirler. Tarihsel süreç içerisinde hedef kitlenin algılarını etkileme, yönetme ve yönlendirme gibi amaçlar güden faaliyetlerin; retorik, propaganda, psikolojik savaş, kamu diplomasisi gibi kavramlarla anıldığı görülmektedir ve bu kavramların temelinde de algı yönetiminin yattığını söylemek mümkündür. Çalışmada“Algı yönetimi nedir?”,“Algı yönetimi sürecinde hangi yöntemler kullanılmaktadır?”ve“Algı yönetimi, uluslararası ve devletlerarası ilişkilerde dış politika açısından nasıl bir etkiye sahiptir?”sorularına cevap aranmaktadır. Bu doğrultuda araştırmanın hipotezleri“Devletler, uluslararası alanda güçlerini korumak/artırmak ve dış politika hedeflerini gerçekleştirmek için iç ve dış kamuoyuna yönelik algı yönetimi çabası gütmekte ve bunu yaparken de retorik, propaganda, psikolojik savaş ve kamu diplomasisi gibi yöntemleri kullanmaktadır”,“Devletler dış politika hedefleri doğrultusunda başvuracakları sert güç politikalarını algı yönetimi faaliyetleri ile meşrulaştırmaktadır”ve“Devletler, kaybettikleri imajı tekrar kazanmak ve var olan olumlu imajlarını artırmak için algı yönetimine başvurmakta, bunu da yumuşak güç politikaları çerçevesinde gerçekleştirmektedir”şeklinde kurgulanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden faydalanılmış, çalışmanın konusu tarihsel bir yaklaşımla değerlendirmeye tabi tutulmuş ve teorik altyapı uygulamadaki olaylar ile ilişkilendirilmiştir. Yapılan taramalar ve ulaşılan kaynaklar doğrultusunda literatürde konu ile ilgili çalışmaların yetersiz olduğu, bu durumun algı yönetimi hakkında yaygın bir yöntemin oluşmasına da engel teşkil ettiği ve Türkçe literatürde konunun teorik bağlamda ele alınmadığı fark edilmiştir. Bu doğrultuda çalışmada algı yönetimi konseptinin uluslararası ilişkiler açısından, gerek teorik gerekse pratikteki uygulamaların bir bütünlük içerisinde değerlendirilmesinin Türkçe literatüre katkı sağlayacağı ve gelecekte bu konularda çalışacak araştırmacılara örnek teşkil edeceği düşünülmektedir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular doğrultusunda; birbirlerinin yerine kullanılan retorik, propaganda, psikolojik savaş ve kamu diplomasisi kavramlarının amaçsal benzerlikleri olsa da, özellik ve uygulama bakımından farklılık gösterdiği ve kavramların her birinin ayrı bir algı yönetimi yöntemi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca algı yönetiminin, uluslararası alanda dış politika aracı olarak kullanıldığı ve diğer dış politika araçları ile ilişkili olduğu; algı yönetiminin, devletlerin uluslararası alanda güç kazanma ve olumlu imaj elde etme çabalarına hizmet ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Perception and perceiving are highly influential in the decision-making process of individuals, communities, organisations and governments. Perceptions that are open to external inverventions make it possible to persuade the targeted group to be directed in the desired direction, that is, to manage the“other's”decisions. The actors who target the perceptions are involved in activites that direct the perceptions in the direction they want. In the historical process, the activities that desire to influence, to manage and to direct the perceptions of the targeted group are refered with the concepts like rhetoric, propaganda, pyschological warfare, public diplomacy and it is possible to say that perception management rests on the basis of these concepts. In the study, following questions were tried to be answered;“What is perception management?”,“Which methods are used during perception management process?”,“How does perception management have an impact on international and interstate relations in terms of foreign policy?”. Accordingly, the hypotheses were builded as follows;“States pursue perception management effort to maintain/ enhance their powers in the international area and to realize their foreign policy goals towards internal and external public opinion and in doing so they use methods such as rhetoric, propaganda, psychological warfare and public diplomacy”,“States legitimize hard power policies they seek to follow with the perception management activities in the direction of foreign policy goals”,“States resort to perception management to regain their lost images and to increase their existing positive images and they realize this within the framework of soft power policies”, In the study, qualitative research methods were utilized, the subject of the work was evaluated with a historical approach and the theoretical background was associated with the events in practice. In the frame of reviewed and reached sources, it has been realized that relevant studies are weak in the literateur, that this constitutes an obstacle to the formation of common method for perception management studies and that the subject in Turkish literature is not approached in a theoretical context. In this respect, it is considered that the evaluation of the perception management concept as a cohesive whole in terms of international relations, both theoretical and practical applications, will contribute to the Turkish literature and serve as an example for researchers who will work on these subjects in the future. In the direction of the findings obtained within the scope of the research, it was concluded that although objective similarities of the concepts of rhetoric, propaganda, psychological warfare and public diplomacy do exist which are used interchangeably, in terms of particulars and practice, each of these concepts is separate perception management method. It was also concluded that perception management is used as a foreign policy tool in the international arena and related to other foreign policy instruments and that perception management serve for states efforts to gain power and to obtain a positive image in the international scene.