Uluslararası ilişkilerde algı yönetimi: İkinci Körfez Savaşı örneği
Perception management in international relations: The example of the Second Gulf War
- Tez No: 648417
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası İlişkiler, Dış Politika, Algı Yönetimi, Algı Yönetimi Yöntemleri, İkinci Körfez savaşı, International Relations, Foreign Policy, Perception Management, Perception Management Methods, Second Gulf War
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Toplum mühendisliği çerçevesinde bakıldığında, uygulaması çok eski tarihlere dayanan, insan hayatının her aşamasında yer alan ve zihinlerin yönlendirilmesi amacıyla kullanılan Algı Yönetimi, 20. yüzyıl içerisinde kavramsallaştırılan bir yöntem olarak karşımıza çıkmıştır. Algı Yönetimi yöntemi, tarih boyunca, adı konmamış olsa bile gerek yöneten ve yönetilenler arasında gerek bütün insan ilişkilerinde uygulanmış ve kullanılmış olan bir kavramdır. Çağımız insanı, düşüncelerinin sürekli olarak değiştiği bir zaman dilimi içerisinde yaşamaktadır. Bu değişimlerin temelinde yatan en önemli neden ise bilimin ve tekniğin ortaya koyduğu teknolojik gelişmelerin insanlar arası etkileşimi artırmasıdır. Teknolojik gelişmelerin devamlılığı sayesinde kitlesel olarak evrildiğimiz bilgi toplumu, içerisinde yaşadığımız çağın“kitleler çağı”olacağı düşüncesini ön plana çıkarmaktadır. Bu durumda“kalabalıkların gücüne ve kolektifliğe”yapılan vurgu, kitlelerin yönetimi açısından Algı Yönetimi kavramını oldukça önemli kılmaktadır. Bireylerin, devletlerin ve toplumların karar verme süreçlerinde oldukça etkili olan algı ve algılamalar, içinde yaşadığımız bilgi toplumu nedeniyle dış müdahalelere açık haldedirler. Teknolojinin gelişmesiyle artan etkileşimlerin neden olduğu bilgi kirliliğinin algıları müdahaleye ve manipüleye açık hale getirmesi ise, birey algılarının hedef alınarak kitlesel ve toplumsal hareketlerin yaratılmasını oldukça kolaylaştırmaktadır. Bu bağlamda Algı ve Algının Yönetimi kavramından yola çıkılarak, devletler ve yönetim konusu üzerine yapılan bu çalışmada üzerinde duracağımız nokta devletlerin uluslararası alanda hareket ederken kullandıkları dış politika araçlarının algı yönetimi ile ilişkisinin ne olduğudur. Uluslararası alanda devletlerin karar alma süreçlerinde, hedef kitlenin tutum ve davranışlarının nasıl etkilendiği ve yönetilmeye çalışıldığı konusu ise cevap aranan sorulardan biridir. Bu doğrultuda çalışmada öncelikle algı ve algının yönetimi konusu ile ilgili kavramsal ve kuramsal çerçeve ile ilgili verilere yer verilmiş, çalışmanın devamında ise örnek olay olarak İkinci Körfez Savaşı algı yönetimi bağlamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
When we look at the framework of social engineering, Perception Management, which is based on ancient history, is existed at every stage of human life and used for the purpose of influencing minds, has emerged as a conceptualized method in the 20th century. Perception Management method is a concept that has been applied and used throughout the history of all human relations, both between the rulers and the ruled, even if it is not named. Our age people have been living in a time period in which their thoughts are constantly changing. The most important reason underlying these changes is the technological advances revealed by science and technique, increasing the interaction between people. Thanks to the continuity of technological developments, the information society we have evolved massively brings to the fore the idea that the age we live in will be the“age of masses”. In this case, the emphasis on“the power of the crowd and collectivity”makes the concept of Perception Management very important for the management of the masses. Perceptions and perceptions, which are very effective in decision making processes of individuals, states and societies, are open to foreign interventions due to the information society we live in. The fact that information pollution caused by increased interactions with the development of technology makes perceptions open to intervention and manipulation makes it easier to create mass and social movements by targeting individual perceptions. In this context, starting from the concept of Perception and Perception Management, the point we will focus on in this study on states and management is what is the relationship between the foreign policy tools used by the states and the perception management. The question of how the target audience's attitudes and behaviors are influenced and tried to be managed in the decision making processes of the states in the international arena is one of the questions sought to be answered. In this direction, first of all, data related to conceptual and theoretical framework related to perception and perception management are included. In the continuation of the study, as a case study, the Second Gulf War has been handled within the context of perception management.