Melek yatırım modelinin Türkiye'de ortaya çıkışı ve gelişimi
The emergence and development of angel investment model in Turkey
  1. Tez No: 512489
  2. Yazar: KADİR CAN TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Melek Yatırımcılık, Girişimcilik, Finansman Kaynağı, Bireysel Katılım Sermayesi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Melek yatırım modeli gelişen ve büyüyen ekonomilerin önemli unsurları arasında olan girişimcilikte alternatif finansman kaynaklarındandır. Girişimcilerin önemli sorunları arasında olan iş fikirlerinin, başlangıç dönemlerindeki finansman kaynağı problemine çözüm niteliğindedir. Melek yatırımcılar yüksek risk ve yüksek getirisi olabilecek yenilikçi, üretken ve katma değer yaratan iş fikirlerine kişisel sermayeleri ile yatırım yaparlar. Melek yatırımcılar, finansal destek olmanın yanı sıra girişimciye kişisel bilgi ve tecrübeleriyle de yönetimsel anlamda katkı sağlarlar. Günümüzde melek yatırım modeli ülke ekonomilerine önemli katkılar sağlamaktadır. Sadece gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerde değil, gelişmiş ülkelerde de ekonomiye olumlu yönde etkiler yapmaktadır. Girişimcilerin finansal kaynak sorununa çözüm olan melek yatırım ile gerçekleştirilen ve aktif olarak yürütülen iş fikirleri ile istihdam yaratılmakta ve üretime katkı sağlanmaktadır. Dünyada uzun yıllardır kullanılmakta olan melek yatırımcılık, ilk kez 1978 yılında Hampshire Üniversitesi'nden İngiliz Profesör William Wetzel tarafından literatüre dahil edilmiştir. Ülkemizde melek yatırım modeli, Hazine Müsteşarlığı tarafından 15 Şubat 2013 tarihinde yayınlanan ''Bireysel Katılım Sermayesi'' Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Melek yatırımcılara, belirlenmiş kriterlere uygunluk durumunda vergi avantajları getirilerek, yatırıma teşvik sağlanmıştır. Devlet teşvik ve destekleri ile melek yatırım modeli Türkiye'de girişimcilerin finansman kaynaklarının gelişmesine olanak sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Angel investment model is an alternative funding source for entrepreneurship which is among the important element of developing and growing economies. It is a solution to the problem of the source of funding in the initial periods of business ideas, which are among the major problems of entrepreneurs. Angel investors invest with owners equity to the innovative, productive and value-added business ideas that can be provide high risks and returns. In addition to financial support, Angel investors also make an administrative contribution to the entrepreneur's personal knowledge and experience. Today, Angel Investment Model provides important contributions to the country's economy.This investment model has positive economic effects not only in developing and undeveloped countries but also in developed countries.Angel investment which has a solution to financial problems of entrepreneurs make contribution employment and productivity with business ideas that have actively conducted by it. The Angel investment, which has been used for many years in the world, was added to the literature for the first time in 1978 by the British Professor William Wetzel who is from the Hampshire University. The Angel Investment Model in our country was regulated by the Undersecretariat of Treasury with the publishing of Individual Participation Capital Regulation on February 15, 2013. Angel investors are encouraged to invest by bringing tax advantages in case of compliance with the determined criteria. The Angel Investment Model with government incentives and support which has allowed the development of source of financing for entrepreneurs in Turkey.