Kanatlı hayvanların beslenme şartlarının fıkhî açıdan incelenmesi
The examination of feeding conditions of poultry according to fiqh
  1. Tez No: 512525
  2. Yazar: NESLİHAN MERVENUR VURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMETTİN KIZILKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kanatlı Hayvan Besleme, Rendering, Yem, Yem Katkı Maddesi, Cellâle, Poultry Feeding, Rendering, Bait, Bait Additives, Jallalah
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Günümüzde hayvan beslemesinde kullanılan yem ve yem katkı maddeleri birçok açıdan güncel tartışmalara sebebiyet vermektedir. Gelişen teknoloji ve bilgi birikimindeki artış ile hayvanlarda entansif üretim yapılmakta ve bu üretimde hayvanların yüksek kar amacıyla iyi yaşam düzeyinde en yüksek verimi amaçlanmaktadır. Bu felsefe güdülürken insan ve sağlık açısından zararlı maddelerin kullanımı veya kullanılan maddelerin daha sonradan zararlarının ortaya çıkması birçok tartışmayı da beraberinde getirmiştir. Bunun yanı sıra hayvan beslemede kullanılan maddeler ve uygulamalar bazı dini görüşler için de sorun teşkil etmektedir. Bu çalışmada kanatlı hayvan beslemesinde kullanılan maddelerin ve uygulamaların, fıkhen sakınca bulundurup bulundurmadığı ve insan sağlığına etkileri bakımından fıkhi durumunun değerlendirilmesinin yapılması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, bait and bait additives which used in poultry nutrition cause updated controversies in many aspects. The intensive production is carried out in animals is aiming for the highest yield in the high standards of living for the purpose of superior profit in accordance with advancing technology and the rise of knowledge. While this feeding philosophy has been performed, the usage of unwholesome substances or subsequent emergence of the materials used has brought numerous disputes. In addition to this, the materials used and field practices conducted in poultry feeding are also seem problematic for some religious doctrines. In this study, it was researched whether the materials and practices used in poultry feeding are objectionable according to Fıqh and aimed to evaluate the situation of the feeding method beforementioned in as far as Fıqh in terms of the effects on human health.