Kurumsal değişim yönetimi sürecinde kurum içi iletişimin rolü
The role of internal communication in the process of corporate change management
  1. Tez No: 512610
  2. Yazar: KEREM ORHUN BARTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATUN BOZTEPE TAŞKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal değişim yönetimi, kurum içi iletişim, değişime direnç, değişim girişimlerine katılım, değişim sürecinde kurum içi iletişim, Corporate change management, internal communication, resistance to change, participation, internal communication during change
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Değişim olgusu, bugünün kurumları tarafından büyük ölçüde kaçınılmaz olarak kabul edilmektedir. Günümüz iktisadi ortamının sürekli değişen koşulları ve yüksek rekabet düzeyi sebebiyle, açık sistemler olarak kabul edilen kurumlar, gelecekteki hedeflerini gerçekleştirebilmek üzere sürdürebilir rekabet avantajları yaratmaya mecbur kalmaktadır. Kurumlar içsel ve dışsal değişim baskılarını, çıkarları doğrultusunda yönetmek durumundadır. Bu çalışmada değişim yönetimi ile kurum içi iletişim kavramları arasındaki bağlantıların incelenmesi amaçlanmaktadır. Kurumsal değişim yönetimi kavramı, iç hedef kitlelerde, sürekli değişim olgusu ile nasıl başa çıkılacağına ve uyum sağlama yeteneğinin nasıl kazanılacağına dair ortak bir anlayış oluşturmaya yönelik bir yaklaşım olarak ele alınmakta; bu doğrultuda kurum içi iletişimin kurumsal değişim yönetimi sürecinde üstlenmesi gerekli rol irdelenmektedir. Çalışma kapsamında, kurumsal değişim yönetimi literatürünün incelenmesi ve kurum içi iletişim ile ilişkisi hususundaki açıklama ve önermelerin yanı sıra, Türkiye'de özel sektörün önde gelen kuruluşlarının bu husustaki yaklaşımlarını belirlemek üzere, kurumsal iletişim departmanı yetkilileri ile yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılarak bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, kurumsal değişim girişimleri sırasında kurum içi iletişimin rolü tanımlanmakta ve kurum yönetimi ile iç paydaşlar arasında işlevsel iletişim fırsatları oluşturmanın değeri açıklanmaktadır. Değişim yönetimi girişimlerinin başarı oranını arttırmanın bir aracı olarak iç hedef kitleler ile etkin ve stratejik iletişimin sağlanmasının önemi, araştırma bulguları ile desteklenmektedir. Bu alandaki gelecek tartışmalara ve araştırmalara yönelik öneriler de sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of change is accepted as being inevitable by today's corporations. Due to the fact that constantly changing conditions of today's business environment and its high level of competition, the institutions regarded as open systems are compelled to create sustainable competitive advantages to be able to achieve future objectives. Companies need to manage internal and external change pressures in line with their interests. The study aims to examine links between concepts of change management and internal communication. The concept of corporate change management is addressed as an approach devoted to establishing a consensus within the internal target audience on how to deal with continuous change and to gain the ability to adapt it. The study consists of the review of corporate change management literature, clarifications and suggestions on its relation with internal communication, and a research conducted by using the method of semi-constructed interview with Corporate Communication Department officials of prominent organizations of the private sector in Turkey to determine their approach to the subject. The dissertation describes the role of internal communication during corporate change initiatives and acknowledges the value of enabling functional communication opportunities between the organization's management and the internal stakeholders. The importance of ensuring effective and strategic communication with internal target audience during change process as a means of improving the success rate of change management initiatives is supported by findings of the research. Recommendations for future discussions are also presented.