Telekomünikasyon işletmelerinde güç mesafesi algısı (Bir araştırma)
An application of power distance perception in the telecommunication enterprises (An application)
  1. Tez No: 512612
  2. Yazar: ZEHRA GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKAİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Culture, OrganizationalCulture, PowerDistance, Telekommunicationsector
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı, Telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin çalışanlarının güç mesafesi algı düzeyleri açıklanmıştır. Öncelikle alınyazın araştırması kültür, örgüt kültürü ve güç kavramları literatürde örgütler için kılavuz olan temel teoriler üzerinde durulmuştur. Çalışmanın son bölümünde ise araştırmanın hipotezleri oluşturulmuştur. Araştırma verilerinin toplanabilmesi için Ankara'da faaliyet gösteren 350 çalışanı bulunan bir Telekomünikasyon işletmesinde, çalışan personel üzerinde anket uygulaması yapılmış elde edilen veriler betimleyici ve açıklayıcı istatistik yardımı ile yordanmıştır. Güç mesafesi algısını ölçen“Telekomünikasyon sektöründe çalışanların güç mesafesi algı düzeyleri ile demografik faktörler arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır”olan ana hipotezlerimizin sonucu olarak Çalışanların güç mesafesi algı düzeyleri bağımlı değişken, demografik faktörler bağımsız değişkenlerdir (tahmin değişkenleridir). Demografik faktörler bir bütün olarak çalışanların güç mesafesi algı düzeylerinin %1,1'ini açıklamaktadır. Ancak bağımlı değişken ile tahmin değişkeni için kurulacak çoklu regresyon modeli istatistiksel olarak anlamsızdır. Sonuç olarak, demografik faktörler ile güç mesafesi algı düzeyi arasında bir ilişki bulunmamaktadır. Anahtar Kelime: Kültür, Örgüt Kültürü, Güç Mesafesi, Telekomünikasyon Sektörü
Özet (Çeviri)
Thepurpose of thisstudy is toexplainthepowerdistanceperceptionlevels of employees of an enterprise in thetelecommunicationsindustry. First of all, theconcepts of culture, organizationalcultureandpower, whichareguidesfororganizations, areemphasized. Inthe final part of thestudy, thehypothesis of thestudywasestablished . Inordertocollectresearchdata, a surveywasimplemented on theemployees in a Telecommunicationenterpriseloceted in Ankara with 350 employeesandthe data obtainedwerepredictedwithdescriptiveandexplanatorystatistics. As a result of our main hypothesesthat“There is a significantrelationshipbetweenthepowerdistanceperceptionlevels of employees in thetelecommunicationindustryanddemographicfactors”,whichmeasuresthepowerdistanceperception, powerdistanceperceptionlevels of employeesaredependentvariables, anddemographicfactorsareindependentvariables (predictorvariables). Demographicfactorsaccountfor1.1% of employees' powerdistanceperceptionlevels as a whole. However, themultipleregression model to be establishedforthedependentvariableandthepredictorvariable is statisticallyinsignificant. As a result, there is norelationshipbetweendemographicfactorsandpowerdistanceperceptionlevel.