Türk yazı dilleri ve diyalektlerinde yansımalı fiillerin yapısı
The structure of onomatopoeic verbs in Turkic dialects and literary
- Tez No: 512662
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRER GÜLSEVİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ses yansımalı filler, Tarihî Türk Lehçeleri, Çağdaş Türk Lehçeleri, Onomatopoeia verbs, Historical Turkic Dialects, Contemporary Turkic Dialects
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Lehçeleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 480
Özet
Türk Dili Ve Diyalektlerinde Yansımalı Fiillerin Yapısı adlı bu çalışma“İnceleme-Eklerin İşlevsel Açıdan Sınıflandırılması- Lehçelere Göre Eklerin Dizini”olmak üzere üç ana bölümden oluşmuştur.“İnceleme”bölümünde fişleme sonucunda tespit edilen 49 ek alfabetik sıraya göre verilmiştir. Her ekin altına tarihî ve yaşayan lehçelerin örnekleri yine alfabetik sisteme göre sıralanmıştır. Ardından bu ekler, işlevselliği açıdan sınıflandırılmış ve elde ettiğimiz veriler“Sonuç”bölümünde değerlendirilmiştir. Son olarak, tarihî ve çağdaş Türk lehçelerinden fişlenen bütün ses yansımalı fiiller eklere göre dizin haline getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study on onomatopoeiatic verbs in Turkic language and Dialects consists of 3 main sections Analysis- Functional Categorization of Suffixes- Index of Suffixes According to Dialects. In the analysis section 49 suffixes listed alphabetically as a result of text profiling. Examples from every historical or living dialect are, again, listed under each suffix alphabetically. After that these suffixes are categorized in the basis of their function and obtained results are evaluated in the results section. Lastly, every obtained onomatopoeiatic verb in historical and living dialects are gathered under index of suffixes.