Üniversite öğrencilerinin bağlanma stillerinin internet bağımlılığı ve algılanan stres düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Attachment, internet addiction, stress the investigation of the relationship between attachment styles and internet addiction and attachment styles and perceived stress levels of university students.
  1. Tez No: 512661
  2. Yazar: CEYLAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, internet bağımlılığı, stres, Attachment, internet addiction, stress
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin bağlanma stillerinin internet bağımlılığı ve algılanan stres düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır. Bu etki ile alan yazınına katkı sağlamak ve çalışma sonucuna göre üniversite öğrencilerine öneriler sunmak bu çalışmanın en önemli amaçlarındandır. Araştırmanın evrenini Üsküdar Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklemi ise aynı üniversitede eğitim gören 150 öğrenci oluşturmaktadır. Yapılan araştırmada, Sosyodemografik Veri Formu, Algılanan Stres Ölçeği, İnternet Bağımlılığı Ölçeği ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri uygulanmıştır. Demografik değişkenlere göre Algılanan Stres Ölçeği, İnternet Bağımlılığı Ölçeği ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri'nden alınan puanların farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Kaygılı bağlanma ile internet bağımlılığı ve algılanan stres düzeyi arasındaki ilişki anlamlı değildir. Kaçıngan bağlanma ile internet bağımlılığı ve algılanan stres düzeyi arasındaki ilişki de anlamlı değildir.Bu durum örneklemin düşük düzeyde internet bağımlılığı, stres, kaygılı ve kaçıngan bağlanma düzeyi göstermesinin bir sonucu olabilir. Ayrıca problemli internet kullanımı olan katılımcı sayısının 6 olması da, örneklemi oluşturan bireylerin bilinçli internet kullanımı gerçekleştirdiklerini göstermektedir. İlerideki çalışmalarda internet bağımlılığı, stres ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkiler daha büyük örneklemelerle ve klinik popülasyonlarda araştırılıabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to find out the relation between the styles of addiction of university students and internet addiction and received stress levels to contribute to this field with this effect and make some proposals to university students. The students of Üsküdar University are the population of the research. The sample is formed by 150 students from the same university. In this survey, sociodemographic data form, Perceived Stress Scala, the Internet Addiction Scala and Experiences in Close Relationships Inventory were applied. According to the demographic variables, it was found that the points taken from Perceived Stress Scala, the Interned Addiction Scala the Experiences in close Relationships Inventory do not show any difference. The relation between anxious attachment and received stress level is not significant. The relation between avoidant attachment and internet addiction; avoidant attachment and received stress level is not significant too. That condition may be one of the results of the low level internet addiction and stress, anxious and avoident attachment of the sample. Moreover, the fact that the number of the participants is six(6) shows that the individuals forming the sample use the internet consciously. The farther studies can search the ralations among the internet addiction, stress and attachment styles more deeply.