Parenteral verilişe uygun lityum içeren in situ jelleşen sistem hazırlanması ve in vitro değerlendirilmesi
Preparation and in vitro evaluation of in situ gelling system containing lithium for parenteral administration
  1. Tez No: 512674
  2. Yazar: SİNAN ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE YASEMİN YAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, Lityum, İn situ jelleşen sistem, Kontrollü salım, Bipolar disorder, Lithium, In situ gelling system, Controlled release
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
İnsanlık tarihinin başlangıcından bu yana bireylerin genetik ve/veya çevresel nedenlerden dolayı düşünce ve davranış bozuklukları yaşadıkları psikolojik hastalıklar bilinen bir gerçektir. Bipolar bozukluk olarak sınıflandırılan, bireyin depresif ve manik ataklar ile seyreden klinik tablo içerisinde bulunduğu duygudurum bozukluğu da bu hastalıklar arasında yer almaktadır. Lityum, geçtiğimiz yüzyılın ortalarından beri bipolar bozukluk tedavisinde kullanılan ilk sıra ve en etkili etkin maddedir. Ancak dar terapötik aralığı ve yan etki profili lityum'un dikkatli ve kontrollü kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Piyasada bulunan lityum preparatlarının kullanımında hasta uyuncuna yüksek oranda gereksinim duyulmaktadır. Ancak bipolar bozukluğa sahip olan bireylerin psikolojik durumları göz önünde bulundurulduğunda hasta uyuncunu beklemenin hasta tedavisi açısından doğru bir yaklaşım olmadığı görülmektedir. Bu tez çalışmasında hasta uyuncuna duyulan gereksinimi minimuma indirecek ve lityum'un kan derişiminin terapötik aralıkta tutulmasını sağlayacak şekilde salım yapma özelliğine sahip in situ jelleşen sistem hazırlanması amaçlanmıştır. Hazırlanan in situ jelleşen sistemlerin oda sıcaklığı ve vücut sıcaklığındaki fizikokimyasal özelliği değerlendirilmiş ve kararlılık çalışması ICH standartlarına uygun olarak yapılmıştır. Piyasa preparatına oranla sistemin lityum'u çok daha uzun sürede saldığı ve hedeflenen özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Psychological diseases which comprise conception and behavior disorders due to genetic and/or environmental reasons are well known since the beginning of humankind. Among the psychological diseases, affective disorder classified as bipolar disorder appear with clinical symptoms of depressive and manic attacks. Lithium is the principal and most effective drug in the treatment of bipolar disorder since the middle of the previous century. However, narrow therapeutic range and side effect profile of lithium necessitate its careful and controlled use. Patient compliance is highly needed for commercially available lithium product administration. Taking the psychological status of patients with bipolar disorder into account, patient compliance seems to be an inappropriate approach for treatment. In situ gelling system which can minimize the need of patient compliance and owns the property of keeping lithium release in the therapeutic range was aimed to be prepared in this thesis. For the in situ gelling systems prepared, physicochemical characteristics both at room and body temperatures were evaluated and stability studies were achieved according to ICH standards. The system prepared was determined to demonstrate prolonged release and to show the desired characteristics when compared to the commercially available preparation.