Lise öğrencisi ergenlerin suça yönelik tutumları ve ilişkili faktörler
The attitudes of high school adolescent toward crime and related faktors
  1. Tez No: 512731
  2. Yazar: EZGİ SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ARSLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, ergen suçluluğu, suça yönelik tutum, Adolescent, juvenile delinquent, attitudes toward crime
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Ergenlerde görülen suç davranışı, sadece birey ve aile boyutunda değil toplum üzerinde de olumsuz etkiler bırakan sosyal bir sorundur. Gelişim ve değişimin yoğun olarak yaşandığı ergenlik dönemi için suç davranışının görülme riskinin artması göz önüne alınarak bu çalışma 14-18 yaş arası ergenlerin suça yönelik tutumlarını ve ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla planlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2016-2017 eğitim öğretim döneminde her okul türünü temsilen tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenmiş olan 14-18 yaş arası 1465 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Suça Karışı Tutumlar Ölçeği, Suç ve Şiddet Davranışı Onayı Ölçeği, Buss Perry Saldırganlık Ölçeği ve Algılanan Aile Desteği Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Ergenlerin sosyodemografik verilerinin suça yönelik tutumları ile karşılaştırılmaları sonucunda erkek ergenlerin kız ergenlere göre suç davranışlarını daha çok onayladıkları saptanmıştır. Aileye ilişkin verilere göre, kendilerine karşı aile tutumları baskıcı ve ilgisiz olan, aileleri tarafından problemli asi bir çocuk olarak tanımlanan, aile içi tartışmaları sık olan ve yanlış bir davranış sonucu şiddet içerikli cezalara maruz kalan ve aile içinde babaları hüküm giymiş olan ergenlerin suç davranışlarını daha çok onayladıkları saptanmıştır. Okuldaki akademik başarı düzeylerini başarısız olarak tanımlayan ve daha önce mükerrer disiplin soruşturması deneyimlemiş ergenlerin suç davranışlarını daha çok onayladıkları saptanmıştır. Arkadaşlarının şiddet içerikli suçlarına şahit olan ergenlerin, arkadaşlarıyla birlikte her zaman yanlış davranışta bulunan ve arkadaşlarının çoğunluğunun hükümlü olduğunu belirten ergenlerin suç davranışlarını daha çok onayladıkları saptanmıştır. Ergenlerin suça yönelik tutumlarıyla, suç ve şiddet davranışına yönelik verdikleri onayların, algıladıkları aile desteği ve saldırganlık düzeyleri arasında düşük düzeyde pozitif yönde ilişki bulunmuştur. Bu sonuçlar ışığında suç davranışına yönelik tutumları etkileyen diğer değişkenlerin belirlenebimesi için yeni çalışmalar planlanması, bu yönde farkındalığı arttırabilmek için aileye, okula yetkilelerine ve ergenlere yönelik eğitim düzenlenmesi ve suç davranışı için risk oluşturan ergenlere yönelik psikiyarti ve okul hemşireliğinin iş birliği içinde çalışmasına yönelik girişimlerde bulunulması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Criminal behavior seen in adolescents is a social problem that not only affects individuals and families but also has negative effects on society. In adolescence, where development and change are experienced intensively, there is a greater risk of criminal behavior. So this study was planned to determine the risk groups by examining the attitudes and related factors of 14-18-year-olds towards crime. The study sample consisted of 1465 students between the ages of 14-18 who were determined by stratified sampling method representing every school type during the 2016-2017 education period. Data were collected using the Personal Information Form, Crime Attitudes Scale, Crime and Violence Behavior Confirmation Scale, Buss Perry Aggression Scale, and Perceived Family Support Scale. As a result of comparing sociodemographic data of adolescents with their successful attitudes, it was determined that male adolescents approve criminal behavior more than female adolescents. According to the data of the family, it has been determined that adolescents who are oppressive and irrelevant to their family attitudes, who are defined as a problem-stricken rebellious child by their parents, who are frequent in-family discussions and who are subjected to violent punishment as a result of wrong behavior, and who are convicted of their fathers in the family are more approving criminal behaviors. It has been determined that adolescents who have failed their academic achievement levels in school and have experienced repeated disciplinary investigations are more approving criminal behaviors. It has been determined that Adolescents who have witnessed the violence of their friends, adolescents who have always behaved incorrectly with their friends and who have stated that the majority of their friends are guilty are more approving criminal behaviors. The attitudes of adolescents towards crime, their approval for criminal and violent behavior, and their family support and aggression levels were found to have a low positive relationship. In the light of these results, it is suggested that new studies should be planned to determine other variables affecting the attitudes towards criminal behavior, education for parents, school authorities and adolescents to increase awareness in this area and initiatives for working psychiatry and school nursing in working partnership for adolescents at risk for criminal behavior.