Streptozotosinle diyabet oluşturulan prepubertal sıçanlarda noopept'in kognitif fonksiyonlar ve puberte süreci üzerine etkileri
Effects of noopept on cognitive functions and pubertal process in prepubertal rats with streptozotocin induced diabetes
  1. Tez No: 512732
  2. Yazar: PERİHAN GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL DÜZOVA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetes Mellitus, Puberte, Noopept, Kognitif Fonksiyon, NGF, BDNF, GnRH, Kisspeptin, Diabetes Mellitus, Puberty, Noopept, Cognitive Function, NGF, BDNF, GnRH, Kisspeptin
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Amaç: Adolesan Tip1 Diyabetes Mellitus (T1DM) hastalarında artan insülin direncinden dolayı tedavide yüksek doz insülin kullanılmaktadır. Uzun dönemde, yüksek doz insülin hipotalamopitüitergonadal (HPG) aksta bozulmaya ve komplikasyonlara neden olur. T1DM tedavi protokollerinde yeni yaklaşımlar gerekmektedir. Noopept ile yapılan çalışmalar anti-diyabetik özellikleri olabileceğini düşündürtmüştür. Araştırmamızda pubertal T1DM'de noopept'in etkisini araştırdık. Materyal ve metot: 60 adet 28 günlük prepubertal, erkek, Sprague Dawley sıçan randomize olarak 6 gruba (n=10/ grup) bölündü. i) kontrol, ii) DM kontrol, iii) noopept kontrol , iv) DM+noopept, v) DM+insülin, vi) DM+insülin+noopept. Postnatal 28'nci gün 50 mg/kg streptozotosin uygulanarak diyabet oluşturuldu. Gerekli gruplarda 14 gün boyunca intraperitoneal 0,5 mg/kg noopept, 1 ünite insulin uygulandı. Düzenli glukoz ve ağırlık ölçümü, pubertal süreç izlemi ve MSL testi yapıldı. Feda edilen sıçanlardan, hipokampüs ve hipotalamus histolojik olarak değerlendirildi. Hipotalamusta GnRH ve Kisspeptin immünohistokimyasal olarak çalışıldı. Serumdan; LH, FSH ve insülin, hipokampal homojenattan; NGF ve BDNF düzeyleri ELİSA testleri ile çalışıldı. Bulgular: Puberteye giriş süresi, diyabet kontrol ile diyabet+insülin grubu sıçanlarda gecikirken, noopept uygulaması ile normalize olmuştur (p‹0.05). Noopept uygulanan diyabet gruplarında kan glukoz seviyesi diyabet kontrol grubuna göre düşmüştür (p‹0.05). İnsulin verilen sıçanlarda noopept'in HOMA-IR'yi düşürdüğü görülmüştür (p‹0.05). Hipokampüste diyabet grubundaki dejenere hücre sayısının diğer gruplara göre fazla olduğu görüldü (p‹0.05). DM+noopept grubunun hipokampal GnRH aktivitesinin insülin ve noopept'in beraber verildiği gruba göre yüksek olduğu tespit edildi (p= 0.018). Kisspeptin, serum LH ve FSH, hipokampal homojenat NGF ve BDNF düzeyleri arasında fark bulunmadı (p›0.05). Spasiyel öğrenmeyi değerlendirdiğimiz MSL'de fark bulunmadı (p›0.05). Sonuç: Pubertal süreç T1DM'de noopept'in olumlu etki edebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Because of increased insulin resistance in adolescent T1DM, high dose insulin is used in treatment. High-dose causes hypothalamopituitarygonadal (HPG) axis deterioration and complications. New approaches to T1DM treatment are needed. Noopept researches suggested it might have anti-diabetic properties. We tried to determine the effects of noopept on pubertal DM. Material and Method: 60 prepubertal, 28 day-old, male, Sprague Dawley rats were divided to randomised 6 groups (n=10/group). i) control, ii) DM control, iii) noopept control, iv) DM-noopept, v) DM-insulin, vi) DM-insulin-noopept. Diabetes model was formed by 50 mg/kg streptozotosin on postnatal 28th day. Intraperitoneal 0,5 mg/kg noopept and 1 unit insulin was administered for 14 days in required groups. Regular glucose and weight measurements, puberty follow-up and MSL tests were performed. Hippocampus and hypothalamus were evaluated from the sacrificed rats histologically. Hypothalamic GnRH and kisspeptin were studied immunohistochemically. Serum; LH, FSH and insulin, hippocampal homogenate; NGF and BDNF levels were studied by ELISA tests. Results: The duration of delayed puberty in diabetic control and diabetes+insulin group was normalized by noopept administration (p0.05). In spatial learning assessment, there was no difference in MSL (p>0.05). Conclusion: We think that noopept may have positive effect on pubertal T1DM.