Tek tünel ve çı̇ft tünel medı̇al patellofemoral lı̇gament rekonstrüksı̇yonunun klı̇nı̇k, radyolojı̇k ve fonksı̇yonel sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of clinical, radiological and functional results of single tunnel and double tunnel medial patellofemoral ligament reconstruction
  1. Tez No: 512743
  2. Yazar: NİYAZİ ERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN AKMEŞE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: patella çıkığı, patellar instabilite, medial patellofemoral ligament rekonstrüksiyonu, tek tünel, çift tünel, patellar dislocation, patellar instability, medial patellofemoral ligament reconstruction, single tunnel, double tunnel
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Medial Patellofemoral Ligament (MPFL) rekonstrüksiyonu için çeşitli cerrahi teknikler uygulanmaktadır. Bu teknikler esas olarak, tespit ve gerdirme yöntemleri ile ilişkilidir. MPFL rekonstrüksiyonunda cerrahi yöntem ne olursa olsun başarılı sonuç elde etmede, greftin anatomik fiksasyonunun ve uygun gerginliği sağlamanın asıl önemli nokta olduğunu düşünüyoruz. Bu amaçla çalışmamızda tek tünel ve çift tünel yöntemi ile MPFL rekonstrüksiyonu yapılan hastalanın klinik, radyolojik ve fonksiyonel sonuçlarını karşılaştırdık. Materyal-Metod: Haziran 2013'ten Nisan 2017'a kadar, semptomatik rekürren patellar çıkık veya instabilitesi olan 80 hasta prospektif randomize olarak, tek tünel tekniği veya çift tünel tekniği ile MPFL rekonstrüksiyonu yapılmak üzere 2 gruba ayrıldı. Hastaların preoperatif, postoperatif 3. ay,6. ay ve 12. ay klinik skorlamaları(Kujala skoru, Lysholm skoru, Tegner skoru ve IKDC skoru) ve radyolojik ölçümleri(Uyum açısı ve patellar eğim açısı) değerlendirildi. Hastaların son takiplerinde ise izokinetik dinamometrik testler yapılarak ameliyat olan taraf ile olmayan ekstremite arasındaki fark ortaya konuldu. t-testi, Mann-Whitney testi, ki- kare testi, tekrarlayan ölçümlerde varyans analizi ve Friedman testi kullanıldı. P 0,05). Uyum açısı ve patellar eğim açısı da postoperatif olarak normal değerlere dönmüş olarak bulundu ancak gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). 60° fleksiyon, 60° ekstansiyon, 180° fleksiyon ve 180° ekstansiyon olarak yapılan izokinetik dinamometrik testlerde her iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Hem tek tünel hem çift tünel MPFL rekonstrüksiyonunda başarılı sonuç elde etmek, cerrahi yöntemden bağımsız olarak greftin anatomik olarak tespit edilmesi, uygun gerginliğin sağlanması ve doğru hasta seçimi ile ilişkilidir. En az çift tünel yöntemi kadar başarılı sonuçların elde edildiği tek tünel yöntemi, uygun hasta grubunda başarıyla uygulanabilir. Patella hipoplazisinde veya çift patellar tünelin birleşmesinde iyi bir alternatif olarak görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Various surgical techniques are applied for medial patellofemoral ligament (MPFL) reconstruction. These techniques are mainly related to fixation and tensioning methods. Regardless of the surgical method used in MPFL reconstruction, we believe that anatomical fixation of the graft and proper tensioning are the most important points to achieve successful results. For this purpose, we compared the clinical, radiological, and functional results of patients who underwent MPFL reconstruction with single tunnel and double tunnel method. Methods: From June 2013 to April 2017, 80 patients with symptomatic recurrent patellar dislocation or instability were randomly divided into 2 groups for MPFL reconstruction with single tunnel technique or double tunnel technique and evaluated prospectively. Clinical scores (Kujala score, Lysholm score, Tegner score and IKDC score) and radiological measurements (congruence angle and patellar tilt angle) of the patients were evaluated preoperatively, postoperatively at 3 months, 6 months and 12 months. Isokinetic dynamometric tests were performed in the patients' last follow-ups and the difference between the operated leg and the non-operated limb was found as a percentage deficit. t-test, Mann-Whitney test, chi-square test, repeated measures analysis of variance (RMANOVA) and Friedman test. P 0.05).The congruence angle and patellar tilt angle were found to be returned to normal values postoperatively, but there was no statistically significant difference between the groups (p> 0.05). There was no statistically significant difference between the two groups in isokinetic dynamometric tests performed as 60 ° flexion, 60 ° extension, 180 ° flexion and 180 ° extension (p>0,05). Conclusion: Achieving successful results in both single tunnel and double tunnel MPFL reconstruction is associated with anatomically fixation of the graft, ensuring proper tension and selecting the right patient, regardless of the surgical procedure.The single tunnel method, in which successful results are obtained as much as at least double tunnel method, can be successfully applied in the appropriate patient group. It appears to be a good alternative in the patella hypoplasia or in the merger of the double patellar tunnel.