Basketbol ve voleybolcularda deltoid kas kantitatif EMG aktivasyonunun izokinetik kuvvete etkisi
Isokinetic power effect of deltoid muscle quantitative EMG activation in basketball and volleyball
- Tez No: 512744
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYDİ AHMET AĞAOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN TURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Nöroloji, Spor, Physiotherapy and Rehabilitation, Neurology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Aksiller sinir, Basketbol, İzokinetik kuvvet, Kantitatif emg, Voleybol, Axillary nerve, Basketball, İsokinetic strength, Quantitative emg, Volleyball
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET BASKETBOL VE VOLEYBOLCULARDA DELTOĠD KAS KANTĠTATĠF EMG AKTĠVASYONUNUN ĠZOKĠNETĠK KUVVETE ETKĠSĠ Amaç: Basketbol ve voleybolcularda tekrarlı omuz elevasyonu sonrası aksiller sinir tuzaklanmasını kantitatif EMG ile analiz etmek ve buna bağlı olarak deltoid kasta oluşabilecek kuvvet kaybını izokinetik dinamometre ile ortaya koymaktır. Materyal ve Metot: 35 sporcu ve 35 sedanter çalışmaya dahil edildi. Deltoid ve Rhomboid kaslara kantitatif EMG analizi, aksiller sinire de bilateral motor sinir iletim çalışması yapıldı. Kas gücü izokinetik dinamometre ile değerlendirildi. Bulgular: Voleybol oynayan sporcuların 3‟ü (% 8,6) ve basketbol oynayan sporcuların da 7‟si (% 20) nöropatiliydi. Sporcuların 7‟sinde (2‟si voleybol, 5‟i basketbol) incelenen rhomboid ve deltoid kaslarında nörojenik tutulum bulguları elde edildi. Bu sporcuların 6‟sında C5 kökünün hafif derecede kronik parsiyel aksonal lezyonuna, bir sporcuda ise C5 kökünün hafif derecede subakut parsiyel aksonal lezyonuna rastlandı. İki sporcuda dorsal skapular sinirin, kronik parsiyel aksonal lezyonu saptandı. Ancak ne basketbolcularda ne de voleybolcularda aksiller sinir lezyonu bulgusu saptanmıştır. Nöropatili sporcuların izokinetik değişkenleri ile kantitatif değişkenleri arasındaki ilişki anlamlı değildi (p>0,05). Sonuç: Başüstü aktivitenin tekrarlı yapıldığı sporlarda, aksiller ve median sinirin yanısıra skapuladorsal sinirin de tuzaklanabileceğini ve kök basısı olabileceğini ortaya koymuş olduk. Değiştirilebilir risk faktörlerinin belirlenmesi, aşırı kullanmaya bağlı gelişen yaralanmaların ve diğer omuz problemlerinin önlenmesine, sporcuların ve antrenörlerin antrenman programlarını düzenlemesine yardımcı olacaktır. Araştırmamız, basketbol ve voleybolcuların deltoid kas aktivasyonunun kantitatif emg ile incelendiği ilk çalışma olması sebebiyle ileride yapılacak çalışmalara ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF DELTOID MUSCLE QUANTITATIVE EMG ACTIVATION ON ISOKINETIC STRENGTH IN BASKETBALL AND VOLLEYBALL PLAYERS Aim: In basketball and volleyball players, after repeated shoulder elevations, axillary nerve trap are analyzed with quantitative EMG and accordingly to determine the loss of strength in the deltoid muscle with isokinetic dynamometer. Material and Method: 35 athletes and 35 sedentary were included in the study. Quantitative EMG analysis of deltoid and rhomboid muscles and bilateral motor nerve transmission to axillary were performed . Muscle strength was evaluated with isokinetic dynamometer. Results: Three of the volleyball players (8.6%) and seven of the basketball players (20%) were neuropathies. Neurogenic involvement findings were obtained in the rhomboid and deltoid muscles, which were examined in 7 of the athletes (2 of which were volleyball, 5 of which were basketball). In 6 of these athletes, there was a slight chronic partial axonal lesion of the C5 root and a slight subacute partial axonal lesion of the C5 root in one athlete. Chronic partial axonal lesion of the dorsal scapular nerve in two athletes were found. However, neither basketball players nor volleyball players were found to have axillary nerve lesions. The relationship between isokinetic variables and quantitative variables of neuropathic athletes was not significant (p>0.05). Conclusion: We have shown that in the sports where repetitive activities are performed, the axillary and median nerves as well as the scapuladorsal nerve can be trapped and root pressure may be present. Determination of replaceable risk factors, prevention of overuse injuries and other shoulder problems, will help athletes and trainers organize training programs. Our research will shed light on future studies as it is the first study where the deltoid muscle activation of basketball and volleyball players is investigated with quantitative EMG.