Ameliyat sonrası ekstübe edilen hastalarda soğuk buhar uygulamasının boğaz ağrısı üzerine etkisi
The effect of cold steam application on sore throat in the patients extubated after surgery
  1. Tez No: 512750
  2. Yazar: HATİCE ÖZSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURDAN GEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstübasyon, Boğaz Ağrısı, Soğuk Buhar, Hemşirelik, Extubation, Throat Pain, Cold Steam, Nursing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, genel anestezi uygulanan hastalarda ekstübasyon sonrası ilk altı saatlik dönemde verilen soğuk buharın boğaz ağrısı üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlandı. Araştırma, Aralık 2016-Ağustos 2017 tarihleri arasında Denizli Servergazi Devlet Hastanesi' nde Ameliyathane, Genel Cerrahi I ve Genel Cerrahi II Kliniğinde kolesistektomi ameliyatı uygulanan 64 hasta ile deneysel olarak gerçekleştirildi. Araştırma verileri, ASA (American Society of Anesthesiologists) sınıflandırması, mallampati skorlaması, hasta tanıtım formu, ameliyat sırası hasta değerlendirme formu, Ramsey Sedasyon skalası, Sayısal Ağrı Skalası-Numerical Rating Scale, ağrının lokalizasyonu değerlendirme formu, ses kısıklığı, boğaz kuruluğu ve yutma güçlüğü değerlendirme formu ve kaf basınç ölçer ile toplandı. Çalışma grubundaki hastalar ekstübe olup uyanma ünitesine geldikten sonra uyanıklığı değerlendirmek için Ramsey sedasyon skalası kullanıldı. Bu skalaya göre skoru iki olan hastaların boğaz ağrısı, ağrının lokalizasyonu, ses kısıklığı, boğaz kuruluğu ve yutma güçlüğü değerlendirildi. Çalışma grubunda veriler toplandıktan sonra 15 dakika süre ile soğuk buhar uygulandı. Uygulama araştırmacı tarafından yapıldı. Soğuk buhar uygulaması bittikten sonra hastaların boğaz ağrısı, ağrının lokalizasyonu, ses kısıklığı, yutma güçlüğü ve boğaz kuruluğu tekrar değerlendirildi. İkinci ve altıncı saatlerde; aynı işlem basamakları tekrarlandı. Kontrol grubundaki hastalar klinik prosedürlerine göre izlendi. Klinik prosedürlerinde herhangi bir işlem veya girişim yapılmayıp sadece hasta izlemi yapıldı. Kontrol grubu da 0., 2. ve 6. saatlerde aynı formlarla verileri toplandı. Çalışma ve kontrol grubuna 24. saatte sadece aynı formlar ile değerlendirildi. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel yöntemler (yüzdelik hesaplamalar, ortalama, standart sapma, medyan), Parametrik (t testi), nonparametrik (Mann Whitney U testi, Wilcoxon) testler kullanıldı. Ameliyat sonrası çalışma grubu ve kontrol grubunda bulunan hastaların yaş ortalaması ile cinsiyet, eğitim düzeyi, beden kitle indeksi, sigara içme durumu, kronik hastalık varlığı ve ameliyat öyküsü dağılımları incelendiğinde, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Ameliyattan sonra 0.saatte, çalışma (.06±1.83) ve kontrol grubundaki hastaların (1.16±1.69) boğaz ağrısı puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı, 2.saatte, çalışma grubundaki hastaların boğaz ağrısı puan ortalamasının (1.47±1.74) kontrol grubundakilere (1.72±1.71) göre düşük olduğu, ancak puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı, 6.saatte, çalışma grubundaki hastaların boğaz ağrısı puan ortalamasının (1.13±1.43) kontrol grubundakilere (1.81±1.96) göre düşük olduğu, puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı, 24. saatte, çalışma ve kontrol grubundaki hastaların boğaz ağrısı puan ocrtalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Bu çalışmada ilk altı saatlik dönemde verilen soğuk buharın, boğaz ağrısı üzerine etkisi bulunmadı.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the effect of cold steam on sore throat, which applied to the patients undergoing general anesthesia during the first six hours after extubation. The study was conducted experimentally on 64 patients who underwent cholecystectomy and who were in the Operating Room, General Surgery I and General Surgery II Clinics of Denizli Servergazi State Hospital between December 2016 and August 2017. The study data were collected through ASA (American Society of Anesthesiologists) Classification, Mallampati Scoring, Patient Information Form, Patient Evaluation Form, Ramsey Sedation Scale, Numerical Rating Scale, Evaluation Form of Pain Localization, Evaluation Form of Hoarseness, Dry Throat and Dysphagia, and Cuff Pressure Gauge. Ramsey Sedation Scale was used to evaluate the wakefulness after the patients in the study group were extubated and taken to the awakening unit. Sore throat, pain localization, hoarseness, dry throat and dysphagia of the patients obtaining 2 score from this scale were evaluated. After the data were collected in the study group, cold steam was applied for 15 minutes. The application was carried out by the researcher. After cold steam application, sore throat, pain localization, hoarseness, dysphagia and dry throat of the patients were reevaluated. At the 2nd and 6th hours; the same steps were repeated. The patients in the control group were monitored according to clinical procedures. No procedures or interventions were performed in the clinical procedures, only patients were monitored. Data were collected in the control group at the 0th, 2nd, and 6th hours through the same forms. The study and control group were evaluated at the 24th hour only through the same forms. Descriptive statistical methods (percentile methods, mean, standard deviation, median), parametric (t test) and non-parametric (Mann Whitney U test, Wilcoxon) tests were used for the evaluation of the study data. There was no statistically significant difference between the study and control group when the patients in both groups were examined after the operation in terms of mean age, gender, education level, body mass index, smoking status, presence of chronic illness and surgery history. There was no statistically significant difference between the mean sore throat scores of the patients in the study (.06 ± 1.83) and control group (1.16±1.69) at the 0th hour after the surgery. At the 2nd hour, it was determined that the mean sore throat score (1.47 ± 1.74) of the patients in the study group was lower than those of the control group (1.72 ± 1.71), but there was no statistically significant difference between the mean scores. At the 6th hour, it was found that the mean sore throat score (1.13 ± 1.43) of the patients in the study group was lower than those in the control group (1.81 ± 1.96), but there was no statistically significant difference between the mean scores. At the 24th hour, it was found that there was no statistically significant difference between the mean sore throat scores of the patients in the study and control group. It was found in this study that the cold steam applied to the patients during the first six-hour period did not have any effect on sore throat.