Sıçanlarda egzersize bağlı koenzim Q10 kullanımının epileptiform aktivite üzerine etkisi
Effect of exercise-related coenzyme Q10 use on epileptiform activity in rats
  1. Tez No: 512754
  2. Yazar: GÜNAY ÇERİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIRIM KAYACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Epilepsi, Koenzim Q10, Spike Günay ÇERİT, Yüksek Lisans Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi - Samsun, Haziran-2018, Coenzyme Q10, Exercise, Epilepsy, Spike Günay ÇERİT, Master Thesis Ondokuz Mayıs University - Samsun, June-2018
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
SIÇANLARDA EGZERSİZE BAĞLI KOENZİM Q10 KULLANIMININ EPİLEPTİFORM AKTİVİTE ÜZERİNE ETKİSİ Amaç: Ratlarda koşu bandı egzersizi ve Koenzim Q10 desteğinin, epileptiform aktivitenin frekansı ve amplitüdü üzerine etkilerini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Egzersiz (E), Kontrol (K), Koenzim Q10 (KoQ10) ve Koenzim Q10+egzersiz grubu (KoQ10+E) olmak üzere toplam 25 erkek albino Wistar sıçan randomize olarak dört gruba ayrıldı. Deney protokolü, haftada 5 gün 10 hafta boyunca uygulandı. Kendi belirlediğimiz egzersiz protokolüne göre, sıçanlar her günün aynı saatinde 50 gün boyunca koşu egzersizlerine tabi tutuldu. Sıçanlara mikroenjektör ile sol kortekse 500 IU penisilin verildi ve Power Lab veri toplama sistemi kullanılarak üç saat boyunca elektrokortikogram (ECoG) kaydı alındı. ECoG kayıtlarının frekansı ve amplitüdü çevrimdışı olarak analiz edildi. Bulgular: Egzersiz uygulaması epileptiform aktivitenin ortalama spike sayısını, 70. ve 110. dakikalar arasında kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde azalttı (p0,05). Sonuç: Bu çalışmada egzersizin ve koenzim Q10 desteğinin, epileptiform aktiviteyi baskıladığı tespit edilmiştir. Ayrıca penisilinle oluşturulan epilepside egzersiz uygulamasının, koenzim Q10'un etkisini potansiyalize ederek daha fazla antikonvulsan etki gösterdiği belirlenmiştir. Bu veriler, epilepsi hastalığının tedavi stratejilerine katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF EXERCISE-RELATED COENZYME Q10 USE ON EPILEPTIFORM ACTIVITY IN RATS Aim: The purpose of the present study was to evaluate the effects of treadmill exercise and coenzyme Q10 support on the frequency and amplitude of epileptiform activity in rats. Material and Method: A total of 25 male albino Wistar rats were randomly divided into four groups as Exercise (E), Control (K), Coenzyme Q10 (KoQ10) and Coenzyme Q10 + exercise group (KoQ10 + E). The experimental protocol was applied for 5 days a week during 10 weeks. According to our own exercise protocol, rats were subjected to running exercises at the same time of each day during 50 days. The rats were given a microinjector with 500 IU of penicillin in the left cortex and electrocorticogram (ECoG) recording was carried out for three hours using the Power Lab data collection system. The frequency and amplitude of ECoG recordings were analyzed offline. Results: Exercise significantly reduced the mean number of spikes of epileptiform activity between the 70th and 110th minutes compared to the control group (p 0.05). Conclusion: In this study, exercise and coenzyme Q10 supplementation were found to suppress epileptiform activity. Furthermore, it has been determined that exercise with epilepsy induced by penicillin shows more anticonvulsant effect by potentiating the effect of coenzyme Q10. This data may contribute to treatment strategies for epilepsy.