Uluslararası ilişkilerde imaj yönetimi'nin uygulanması ve önemi
Implementation and importance of image management in international relations
- Tez No: 512822
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İmaj, Ülke İmajı, İmaj Yönetimi, Uluslararası İlişkilerde İmaj Yönetimi, Image, Country Image, Image Management, Image Management in International Relations
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın temel araştırma sorusu, uluslararası ilişkiler bağlamında, ülkelerin sahip oldukları veya oluşturdukları imajların nasıl yaratıldığı ve bu imajların uluslararası alanda diğer ülkelerle olan ilişkileri ve dış politikalarını nasıl etkilediği ve dış politikalarına nasıl katkı sağladığıdır. Bu bağlamda, çalışma başında sahip olunan bilgiler çerçevesinde şu hipotezler oluşturulmuştur: İlk olarak; ülkelerin, uluslararası sistemde konumlarının belirlenmesi ve uluslararası sistemde etkili olabilmeleri sadece askeri ve ekonomik güç ile değil uluslararası alanda oluşturdukları imajları ile de alakalıdır. İkinci olarak; bir ülkenin uluslararası kamuoyunda olumlu imaja sahip olması o ülkenin uluslararası sistemde itibarlı olduğu anlamına gelmeyebilir. Son olarak; imaj, ülkelerin sosyal, siyasal ve ekonomik gelişmelerine katkı sağlamaktadır. Ülkelerin sert güç unsuru olan ekonomik ve askeri gücün yetersiz gelmesi nedeniyle subjektif araçlar olan yumuşak güç, kamu diplomasisi ve propaganda araçları ortaya çıkmıştır. Böylece sert güç araçlarıyla uluslararası alanda etkin olabilmenin yetersiz olacağı ve imaj oluşturucu subjektif araçlara ihtiyaç duyulduğu sonucuna varılmıştır. İkinci olarak, imaj ile itibar farkının ortaya koyulmasıyla ancak olumlu imajın itibar oluşturabileceği ve itibar oluşturmanın sadece imaj ile yeterli gelmeyeceği sonucuna varılmıştır. Son olarak imajın sosyal, siyasal ve ekonomik ilişkilerinin ortaya konulmasından yola çıkarak, bir ülkeye ekonomik anlamda yatırım ve turist gelmesinin, siyasal ve sosyal anlamda hükümet dışı kuruluşlarının olumlu raporlarının ülke imajlarına katkılarının olduğu sonucuna varılmıştır. Bu doğrultuda, üç hipotezi de doğrulanmış olan tez çalışmasında, nitel araştırma yöntemleri kullanılarak, bulgular tarihsel bir yaklaşımla ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The basic research question of this study, in the context of international relations, is how the images are created which countries have or created and how these images affect their relations with other countries in the international arena, their foreign policies and contribute to their foreign policies. In this context, the following hypotheses were formed in the framework of the information possessed at the beginning of the study. Firstly, countries determination of their position in the international system and their effect on international system are associated not only with military and economic power but also with images they created in the international arena. Secondly, the fact that a country has a positive image in the international public may not mean that the country is reputable in international system. Lastly, their image contributes to social, political and economic development of the countries. Due to insufficient economic and military power of the countries, which are elements of hard power, soft power, public diplomacy and propaganda tools have emerged which are also subjective tools. Thus, it was concluded that it would be inadequate to be active in international arena with hard power tools and image-forming subjective tools would be needed. Secondly, it was concluded that with revealing the difference between image and reputation, only positive image could create reputation and creating a reputation would not be enough with just the image. Lastly, based on demonstration of social, political and economic relations of the image, it was concluded that economically, investments and tourists arrival in a country and in a political and social regard, positive reports of non-governmental organisations contribute to country images. Accordingly, in this thesis study, in which its three hypotheses were validated, qualitative research methods were used and findings were handled with a historical approach.