Kızıl Acaristan salnamesine göre Acaralılarda uluslaşma süreci
Process of nationalization of the Adjarians according to the salname (Yearbook) of Red Adjaristan
  1. Tez No: 512911
  2. Yazar: TANER GÖKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN KIZILTOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Acara Özerk Cumhuriyeti, Batum, Salname, Ulus, Sovyet Rusya, Autonomous Republic of Adjara, Batumi, Salname (Yearbook), Nation, Soviet Russia
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 412
Özet
Kafkasya ve Anadolu sınırının kesiştiği alanda yer alan Batum ve Acara Bölgesi, 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi sonrasında imzalanan Berlin Antlaşması ile Rusya′ya terkedildi ve 1878′den 1917 Bolşevik Devrimi′ne kadar kesintisiz olarak Çarlık Rusya'sı egemenliğinde yaşadı. Acara Bölgesi Birinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında ise üst üste işgallere uğrayarak tam bir istikrarsızlık dönemi geçirdi. Son olarak ise Ankara Hükümeti ve Sovyet Rusya arasında imzalanan 1921 Moskova Antlaşması ile Gürcistan′a bağlı özerk bir cumhuriyet oldu. Ardından kısa bir süre sonra Kızıl Ordu′nun gelişiyle Sovyetler Birliğine girdi. Acara Bölgesi′nin özerk bir statüye kavuşması ve bu bölgede bir millet iddiasıyla ortaya çıkan Acara halkı, Kızıl Acaristan Salnamesinin verdiği bilgiler açısından ele alındı. Acaralı kimliğinin yazılı bir kaynakta ifade edildiği ve içinin doldurulduğu“Kızıl Acaristan Salnamesi”teknik açıdan incelendi ve bunun yanında bu salnamedeki“ulus”söyleminin analizi üzerinde duruldu.
Özet (Çeviri)
Batumi and Adjara Region located on the border between the Caucasus and Anatolia were surrendered to Russia in accordance with the Treaty of Berlin signed after the Russo-Turkish War of 1877-1878 and it stayed under the rule of Tsarist Russia from 1878 to the 1917 Bolshevik Revolution. During and after the First World War, the Adjara region underwent a complete period of instability because of continuous invasions. Finally, Adjara became an autonomous republic in Georgia with the 1921 Treaty of Moscow signed between the Ankara Government and Soviet Russia. Shortly thereafter, it joined the Soviet Union with the advent of the Red Army. In this work, Adjara Region which obtained an autonomous status and the Adjara people claiming to be a nation are studied in terms of information provided from the Salname (Yearbook) of Red Adjaristan.“The Salname (Yearbook) of Red Adjaristan”, which contains a comprehensive written source about the Adjarian identity, is examined in technical terms and also national discourse in this salname is analyzed.