Hegemonic masculinity in Yılmaz Güney's cinema
Yılmaz Güney sinemasında hegemonik erkeklik
- Tez No: 512943
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet, Erkeklik, Sinemada Erkeklik, Yılmaz Güney, Anadolu Erkeği, Sex, Gender, Masculinity, Masculinity in cinema, Yılmaz Güney, Anatolian Man
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma Türk sinemasının kovboyu, kabadayısı, eşkıyası, soyguncusu, pamuk işçisi, faytoncusu, ırgatı, çobanı; kısaca Yılmaz Güney'i esas almaktadır. Yılmaz Güney sinemasını“hegemonik erkeklik”penceresinden değerlendirmektedir. Bunun için öncelikle hegemonik erkeklik kavramı toplumsal cinsiyet bağlamında değerlendirilmiştir. Ardından kavramın Türkiye'de nasıl algılandığı ve kültürel anlamda nasıl inşa edildiği üzerinde durulmuştur. Çalışma psikoanalitik görüş ve feminist perspektifin sinemada erkekliğe yaptığı vurgu çerçevesinde sinemada erkeklik imgesini somutlaştırmıştır. Yılmaz Güney filmlerinde hegemonik erkeklik imgesi ise onun sinemasını 2 parçaya ayırarak sorgulanmıştır. Çirkin Kral dönemi filmlerinde erkek kahraman üzerinden ilerleyen, erkek seyirciyi hedef alan bir erkek mitosu oluşturulmuştur. Toplumsal cinsiyete yapılan vurgunun onun politik düşüncesi ile şekillenen filmlerinde boyut değiştirmektedir. Bu çalışma Güney sinemasının öne sürdüğü erkeklik modellerini toplumsal gerçekçilik, erkek egemen film türleri ile analiz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is based on Yılmaz Güney who is the cowboy, bully, bandit, robber, cotton worker, coachman, farm worker, shepherd and the Anatolian man of the Turkish cinema. It assesses Yılmaz Güney's cinema in terms of“hegemonic masculinity”. For this purpose, the term of hegemonic masculinity is evaluated in the context of gender. Then it will be emphasized that how this term is perceived in Turkey and how it is constructed in the cultural respect. It also made the masculinity image in cinema concrete within the framework of the emphasis of psychoanalytic opinion and the feminist perspective on masculinity in cinema. The image of hegemonic masculinity in Yılmaz Güney's films is analyzed by dividing his cinema into 2 parts. The films in the period of Çirkin Kral created a male mythos which is carried out through male character and targets the male audience. The emphasis on gender reaches a different dimension in his films which are shaped through his political point of view. This study analyzes the masculinity models presented by Güney's cinema by means of social realism and film genres with male domination.