Sağlık çalışanlarında algılanan stres düzeyinin incelenmesi
  1. Tez No: 513010
  2. Yazar: ZOZAN BAŞÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER EVRENSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, Örgütsel Stres, Sağlık Çalışanları ve Stres, Stress, Organizational Stress, Health Workers and Stress
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Stres kişinin hem iş yaşamını hem de sosyal yaşamını etkileyen faktörlerden biridir. Stresin ortadan kaldırılması ya da en aza indirilmesi; kişinin verim ve performansını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Çalışmada stresin kavramsal içeriği, bireysel ve örgütsel stresin niteliği stresle gerek bireysel gerek örgütsel anlamda baş etme yollarını analiz edebilmek amacıyla 384 sağlık çalışanlarına Cohen, Kamarck ve Mermelstein (1983) tarafından geliştirilen“Algılanan Stres Ölçeği”anketi uygulanmış ve çalışma sonucunda kadın sağlık çalışanlarının erkek sağlık çalışanlarına göre, özel hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarının tıp fakültesi hastanesi ile devlet hastanesinde çalışanlara göre ve hemşire olarak görev yapan sağlık çalışanlarının doktor ve teknisyenlere göre stres algısı düzeyleri yüksek düzeyde görülmüştür. Ayrıca sağlık çalışanlarının stres düzeylerinin yaşlarına, eğitim durumlarına, mesleki kıdem yıllarına ve çalıştıkları birimlere göre farklılaşmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Stress is one of the factors that affect one's work life and social life. Removing the stress from the center or lowering the most; is one of the most important factors affecting the efficiency and performance of the person. The“Perceived Stress Scale”questionnaire developed by Cohen, Kamarck and Mermelstein (1983) was applied to 384 health workers in order to analyze the conceptual content of stress in work, the quality of individual and organizational stress, and ways of coping with stress, both individually and organizationally. According to the employees, according to the healthcare workers working in private hospitals and those working in state faculty of hospitals and hospitals, and the health workers working as nurses, the levels of stress perception were higher than doctors and technicians. Moreover, it has been observed that the stress levels of health workers do not differ according to their age, education, occupational seniority, and units of work.