Ortaokul öğrencilerinin öğrenme düzeylerinin belirlenmesi: Dünya ve evren öğrenme alanı
Determining the learning levels of middle school students: Earth and universe learning field
- Tez No: 513053
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH DEĞİRMENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavram, Kavram Yanılgısı, Öğrenme Düzeyleri, Kavram Ağı, Fen Bilimleri Dersi, Concept, Misconception, Learning Levels, Concept Network, Science Course
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Amasya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
2005 yılında yenilenen fen bilimleri programında dört öğrenme alanı belirlenmiştir. Bu öğrenme alanlarından birisi de Dünya ve Evren öğrenme alanıdır. Dünya ve Evren öğrenme alanı ile birlikte klasik astronomi kavramlarına yeni kavramlar eklenmiştir. Ayrıca literatürde tüm ortaokul Dünya ve Evren öğrenme alanını kapsayacak şekilde çalışma yoktur. Bu çalışma ile ortaokul öğrencilerinin Dünya ve Evren öğrenme alanındaki öğrenme düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, karma yaklaşım ile özel durum çalışması yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu 2013-2014 eğitim öğretim yılında Çorum İli'ndeki bir ortaokuldaki rasgele seçilen 40 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak başarı testi, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve kelime ilişkilendirme testi formu kullanılmıştır. Başarı testi betimsel analiz, görüşme nVivo, kelime ilişkilendirme testi ise kesme noktası yoluyla analiz edilmiştir. Analizlerin sonucunda öğrencilerin, Dünya ve Evren öğrenme alanındaki öğrenme düzeylerinin düşük olduğu, üst düzey zihinsel düzeye sahip olmadıkları ve genel olarak Dünya ve Evren öğrenme alanı konuları hakkında olumsuz yaklaşımlara sahip olduğu anlaşılmıştır. Araştırmanın sonucunda Dünya ve Evren öğrenme alanı konularının öğretiminde öğrencilerin etkin katılımının sağlandığı uygulamalı eğitimlerin yapılması, yeni kavramların da yer aldığı araştırmaların artırılması, eğitim kurumlarında astronomi sınıflarının oluşturulması konusunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the science program which was renewed in 2005, four learning areas were identified. One of these learning areas is the learning field of the Earth and the Universe. New concepts have been added to the concepts of classical astronomy together with the Earth and the Universe learning field. What is more, there is no study in the literature to cover the entire secondary school Earth and the Universe learning area. In this study, it was aimed to determine the learning levels of middle school students in the field of Earth and the Universe learning. The study was carried out using the mixed approach and the case study method. The working group is formed of 40 randomly selected students in a middle school in Çorum in the academic year 2013-2014. As a data collection tool, achievement test, semi-structured interview form and word association test form were used. The achievement test was analyzed through descriptive analysis, interview nVivo, and word association test cut-off point. As a result of the analysis, it was understood that the students have low levels of learning the Earth and the Univese learning areas, do not have a high mental level, and generally have negative attitudes about the Earth and the Universe learning field subjects. At the end of the research suggestions were given in terms of making practical trainings provided by the active participation of students in teaching Earth and Universe learning field subjects, increasing the researches including new concepts and establishing astronomy classes in educational institutions.