Halk eğitiminde denetimin etkililiği: Zonguldak ili örneği
The effectivenes of supervision at the adult education
  1. Tez No: 51307
  2. Yazar: BİLAL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ESERGÜL BUCAK BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Halk Eğitimi, Denetim. vı, Adult Education, Supervision. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET HALK E?İTİMİNDE DENETİMİN ETKİLİLİ?İ Yıldırım, Bilal Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Esergül Balcı Bucak Eylül, 1996, xvi + 114 sayfa. Bu araştırmanın amacı, Halk Eğitimi Merkezlerinde yapılan denetimin rehberlik ve işbaşında yetiştirme boyutunda etkililiğine ilişkin, Halk Eğitimi Merkezleri yönetici ve öğretmenleriyle İlköğretim MûTettişleri'nin görüşlerinin belirlenmesidir. Ayrıca konuya ilişkin denek gruplarının görevlerine, kıdemlerine, yaşlarına, cinsiyetlerine, eğitim düzeylerine ve halk eğitimi alanındaki uzmanlık eğitimlerine göre görüşleri arasında^bir fark olup olmadığının tespit edilmesidir. Geliştirilen anket; Zonguldak ili merkez ve ilçelerindeki toplam 7 Halk Eğitimi Merkezi'nde görev yapan 24 yönetici, 52 öğretmen ve aynı ilde görevli 25 İlköğretim Müfettişi'ne uygulanmıştır. Elde edilen veriler frekans, yüzde, aritmetik ortalama, T- Testi, tek yönlü varyans analizi ve Tukey testi, SPSS paket program kullanılarak analiz edilmiştir.Halk Eğitiminde Denetimin Etkililiği, halk eğitimi merkezlerinin amaçlarını gerçekleştirebilmek için yürüttükleri etkinlikler üç boyutta incelenerek araştırılmıştır. Yapılan denetimin üç boyutta da“HİÇ”ile“AZ”arasında etkili olduğu bulunmuştur. Tüm deneklerin görüşlerin arasında görevlere, kıdemlere, cinsiyete, yaşa ve branşlara göre anlamlı fark bulunurken, öğrenim durumları ve halk eğitimi alanında görülen uzmanlık eğitimlerine göre anlamlı fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTIVENES OF SUPERVISION AT THE ADULT EDUCATION Yıldırım, Bilal M.S. Department of Educational Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Esergül Balcı Bucak August, 1996, Pages xvi + 1 14 The purpose of this study was. to determine the ideas of principals and teachres of Adult Education Centers and Primary Education Supervisors with respect to effectiveness of supervision on the dimensions of guidance and on the job training at the Adult Education Centers. The questionnaire developed by researcher was applied to the 24 principals and 52 teachers at the seven Adult Education Centers and 25 primary education supervisors at Zonguldak City Center and it's distriction. Obtained data were analyzed through the descriptive and infernal statistics, t-test, one-way analysis of variance, tukey-test, by the SPSS for Windows statistical package program. uiThe effectivenes of supervisory activities at the Adult Education Centers was investigated on three dimensions. These are 1- Social-Culturel Courses, 2- Social- Cultural Applications, 3- Vocational Education. Results indicated that the supervision on these three dimensions are“never”and“rarely”effective. The results revealed that there are significant differences between the ideas of clients according to their assignment, vocational seniorities, sexes, ages and branches. On the other hand there is no significant differences between the ideas of clients according to their educational levels and levels of inservice training about Adult Education.