İlköğretim müfettişlerinin mesleksel gelişmelerine ilişkin algı ve beklentileri
  1. Tez No: 51306
  2. Yazar: BAHRİ AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleksel Gelişim, Müfettişlerin Mesleksel Gelişimi m, Vocational development, vocational development of supervisors
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET İLKÖ?RETİM MÜFETTİŞLERİNİN MESLEKSEL GELİŞİMLERİNE İLİŞKİN ALGI VE BEKLENTİLERİ Aydın, Bahri Yüksek Lisans, Eğitim Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ali Güler Nisan 1996, 69 Sayfa Bu araştırmanın amacı, ilköğretim müfettişlerinin mesleksel gelişimlerine ilişkin algı ve beklentilerini saptamaktır. Araştırmanın evreni, Bolu ilinde 1994-1995 öğretim yıllarında görev yapan 38 ilköğretim müfettişidir. Araştırma için örneklem seçilmemiş, evren üzerinde çalışılmıştır. Verilerin toplanmasında ilgili literatürden yararlanılmıştır. Ayrıca bir anket uygulanmıştır. Uygulanan ankette 4 kişisel bilgi, 19 algı ve 19 beklentiden oluşan 42 anket maddesi ile konu hakkında ilköğretim müfettişlerinin kişisel görüşlerini saptamaya yönelik bir soru bulunmaktadır. Ankette üçlü derecelendirme ölçeği kullanılmıştır. İlköğretim müfettişlerine uygulanan anketlerin tamamı (28) değerlendirmeye alınmıştır. Birinci alt probleme ilişkin veriler, frekans, yüzde ve aritmetik ortalamalar alınarak çözümlenmiştir. İkinci alt problem için t-testi, üçüncü alt problem için tek yönlü varyans analizi, farkın anlamlı bulunduğu durumlarda, farkın nereden kaynaklandığını bulmak için Tukey-B testinden yararlanılmıştır. Araştırmada mesleksel gelişim kavramı; kurum tarafından yetiştirilme ile kendini geliştirme boyutlarında ele alınmıştır. Genel olarak müfettişler kurum tarafından düzenlenen kurs ve seminerlerin yeterli nitelikte ol madığını ve kendilerini geliştiremediklerini belirtmişlerdir. İlköğretim müfettişlerinin mesleksel gelişimlerine ilişkin algı ve beklentileri arasında anlamlıbir fark bulunmuş, ancak yaş, meslekî kıdem, müfettişlik kıdemi ve eğitim durumlarına göre algı ve beklentileri arasında bir fark bulunamamıştır. İlköğretim müfettişlerinin, mesleksel gelişimlerini sağlamak için, onların eğitim ihtiyaçlarına göre kurs ve seminerlerin düzenlenmesi ve kendilerini geliştirmeye olanak sağlayacak ortamların oluşturulması ve etkinlik lerin düzenlenmesi gerekmektedir. " Bu araştırmanın denetim sisteminin en önemli öğelerinden biri olan ilköğretim müfettişlerinin, alanlarında yeterli hale getirilmesine katkıda bulunacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VOCATIONAL DEVELOPMENT OF PRIMARY EDUCATION SUPERVISORS : PERCEPTIONS 8 EXPECTATIONS Aydın, Bahri M. S. Department of Education Supervisor: Prof. Dr. Ali Güler April 1996, 69 pages The purpose of this study was to investigate the vocational development of supervisors according to their expectations and perceptions. Population of this study was the 38 primary education supervisors in Bolu. Data were gathered from 28 primary education supervisors. Collected data were analyzed by using frequency distribution, percentages, arithmetic mean, t-test, one way analysis of variance and Tukey-B test through the SPSS for Windows package programs. The results revealed that there is a statistically significant differences between the perceptions and expectations of primary education super-visors. The results indicated that there is no statistically significant differences between the expectations and perceptions of primary education supervisors according to the independent variables such as age vocational seniority, supervisory seniority, graduate level.