Acil serviste paroksismal supraventiküler taşikardisi tespit edilen hastalarda ölçülen serum hs-troponın ı değerlerinin 30 günlük ve 90 günlük mortalite ile korelasyonu
Correlation of serum hs-troponin i values measured in emergency patients with paroxysmal supraventricular tachycardia with 30-day and 90-day mortality
- Tez No: 513094
- Danışmanlar: DOÇ. TUBA CİMİLLİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, İlk ve Acil Yardım, Cardiology, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Paroksismal supraventriküler taşikardi, troponin, mortalite, Paroxysmal supraventricular tachycardia, troponin, mortality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı acil servise başvurup Paroksismal Supraventriküler Taşikardi (PSVT) tanısı alan ve en az bir adet Hs-troponin düzeyi görülen hastalarda, troponin düzeyi ile 30 ve 90 günlük mortalite arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yöntem: Çalışmamızın verilerine, 01.01.2015 ile 31.12.2016 tarihleri arasında hastanemiz acil servisine başvurmuş olup“R00.2(çarpıntı), R00.0(taşikardi), I47.1(supraventriküler taşikardi)”numaralı ICD (International Classification of Diseases) tanı kodları girilmiş olan 48764 hastanın geriye dönük olarak, hastane veri kayıt sistemi (HIS) üzerinden taranması sonucunda ulaşılmıştır. Bu hastaların içerisinden 18 yaş altı olanlar ve anstabil hastalar çalışmamıza dahil edilmezken, Paroksismal Supraventiküler Taşikardi tanısı alan 262 hasta ise çalışmamıza dahil edilmiştir. Bu hastaların dosyaları incelenip; başvuru anındaki muayane ve anamnez bilgileri, komorbid hastalıkları, demografik özellikleri, uygulanan tedaviler, bakılan laboratuar parametreleri incelenmiştir. Hastaların 30 ve 90 günlük mortalitelerinin saptanması için, hastane kayıt sisteminde kayıtlı telefon numaralarından hastalar aranarak veya ''Ölüm Bildirim Sistemi (ÖBS)'' üzerinden TC kimlik numaraları ile taburculuk sonrası komplikasyon veya ölüm durumu sorgulanmıştır. Bulgular: Çalışma 237 hasta ile yapılmış olup olguların 45'inde (%19) troponin pozitif iken 192 'sinde (%81) negatif olarak saptanmıştır. Bu iki grup arasından 30 ve 90 günlük mortalite açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Troponin değerleri pozitif olan hastaların kreatin ve nabız ortalaması troponin negatif olan hastalardan istatitiksel olarak yüksek bulunmuştur. Troponin değeri pozitif olan hastaların özgeçmişinde koroner arter hastalığı troponin negatif hastalara göre daha yüksek saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda troponin değerleri ile 30 ve 90 günlük mortalite ilişkisi ve kardıyovaskuler olay izlenme durumu araştırılmıştır. Troponin değerleri pozitif olan hastalar ile negatif olan hastalar arasında bu açıdan anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Çalışmamızda mortal seyreden hastaların mortalite nedenlerinin kardiyak kökenli olmayan hastalıklar olmasından ötürü PSVT'ye bağlı troponin artışının kalıcı bir myokardiyal iskemiye neden olmayacağını söyleyebiliriz. İlerde yapılacak prospektif gözlemsel çalışmalar veya geniş çaplı retrospektif çalışmaların bu konuyu daha iyi aydınlatacağına inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of our study was to determine the relationship between troponin levels and mortality rates of 30 and 90 days in patients who with a diagnosis of Paroxysmal Supraventricular Tachycardia (PSVT) and tested at least one Hs-troponin level. Materials and methods: Between 01.01.2015 and 31.12.2016, the data of 48764 patients with ICD (International Classification of Diseases) diagnosis codes of“R00.2 (palpitations) R00.0 (tachycardia) I47.1 (supraventricular tachycardia)”were applied to the data of our study which retrieved retrospectively as a result of scanning through the hospital data record system (HIS). Of these patients, 262 patients diagnosed with Paroxysmal Supraventricular Tachycardia were included in the study, while those under 18 years and unstable patients were excluded from the study. The files of these patients were examined in terms of medical and anamnesis information at the time of admission, comorbid diseases, demographic characteristics, applied treatments, laboratory parameters. In order to determine the 30 and 90-day mortality of the patients, the patients were called by telephone numbers which registered in the hospital registry system or the identity numbers of the TC via the Death Notification System (DNS) and the post-discharge complication or death situation were questioned. Results: The study was performed with 237 patients, and 45 (19%) of the cases were positive for troponin and 192 (81%) were negative. There was no significant difference in mortality between 30 and 90 days among these two groups. The creatinine and pulse rate of patients with positive troponin values were statistically higher than those with troponin negative. Patients with positive troponin values were found to have higher coronary artery disease than troponin negative patients. Conclusion: In our study, troponin values, 30- and 90-day mortality relations and cardiovascular events were investigated. There was no significant difference between the patients with positive troponin values and the patients with negative troponin values. We can say that the increase in troponin due to PSVT will not cause permanent myocardial ischaemia because mortality causes of mortal patients in our study are non-cardiac diseases. We believe that future prospective observational studies or extensive retrospective studies will illuminate this issue better.