Riskli gebeliklerde kadının gebelik ve anneliğe uyumunun değerlendirilmesi
Assessment of women's adaptation to pregnancy and motherhood in high risk pregnancies
  1. Tez No: 513103
  2. Yazar: NEDİME GÜL DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZEN KULAKAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Nicel, Nitel, Uyum, Primipar, Riskli gebelik, Adaptation, Nursing, Primigravida, Risky pregnancy, Qualitative, Quantitative
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
RİSKLİ GEBELİKLERDE KADININ GEBELİK VE ANNELİĞE UYUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Bu çalışmanın amacı riskli gebelik tanısı almış kadınların anneliğe ve gebeliğe uyum düzeyleri ile riskli gebelik deneyimlerini incelemektir. Materyal ve Metot: Bu çalışma nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma yöntem tipinde bir araştırmadır. Araştırmanın verileri Haziran-Aralık 2017 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin toplanmasında“Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği”(PKDÖ) ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Nicel verilerin değerlendirilmesinde Mann Whitney U, tek yönlü varyans, bağımsız örnekler t testi, spearman korelasyon testi ve Kruskal Wallis analizleri kullanılmıştır. Nitel verilerin değerlendirilmesinde tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Nicel araştırma sonucunda, kadınların gebelik ve anneliğe uyumlarında aile tipi, sosyal güvencenin varlığı ve gebelik ve riskli durum hakkında bilgilenme düzeyleri ile PKDÖ'nün bazı alt boyutları arasında istatiksel olarak fark bulunmuştur. Nitel verilerin bulguları“Annelik bir başka duygusallık”,“Herşey bebeğim için”,“Riskli gebelik, mücadele etmektir”,“Herşey güzel olacak”ve“ ”Tanıyı değil beni önemse" başlıklarını içeren beş ana tema ve 21 alt tema tespit edilmiştir. Sonuç: Geniş ailede yaşayan kadınlarda anneliğin kabulü ve doğum korkusunun daha fazla olduğu, sosyal güvencesi olan kadınların kendi annesi ve eşi ile ilişkisinin daha pozitif olduğu ve gebeliği isteyenlerde gebeliğe uyumun daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Görüşmeler sonucunda kadınların riskli gebeliğe karşı şok, kaygı ve korku hissettikleri, çok yönlü fedakarlık yaptıkları saptanmıştır. Anneliğin eşsiz ve tarif edilemez, sorumluluk gerektiren bir süreç olduğu riskli durumla ilgili bilgilendirme arttıkça eş ile ilişkisinin daha pozitif olduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda riskli gebelikte eş, aile üyeleri ve sağlık profesyonellerinin desteğinin önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ASSESSMENT OF WOMEN'S ADAPTATION TO PREGNANCY AND MOTHERHOOD IN HIGH RISK PREGNANCIES Aim: The aim of this study is to examine the levels to motherhood and pregnancy, and the risky pregnancy experiences of women who are risky pregnant. Material and Method: This study, which include quantitative and qualitative research methods used together, is a mix method. The data of the study were collected between June and December 2017.“Prenatal Self-Evaluation Questionnaire”(PSEQ) and“Semi-Structured Interview Form”was used for collecting the data. Mann Whitney U, one way variance, independent sample t test, Spearman correlation test and Kruskal Wallis analysis were used in the evaluation of quantitative data and thematic analysis method was used in the evaluation of qualitative data. Results: As a result of the quantitative research, there were found statistical differences between the subtypes of PSQE and the level of family type, the presence of social security and informing about pregnancy and risky status in the adjustment of women to pregnancy and motherhood. The results of the qualitative data, five main themes and 21 sub-themes were identified, including“Motherhood is another sensuality”,“Everything for my baby”,“ Risky pregnancy is to struggle. ”,“Everything will be good”and“ Care about me, don't care about the diagnosis”. Conclusion: Acceptance of motherhood and the fear of birth are found mor efor women who has a extenden family; there is a more positive relation with their own mothers and partners for women who have a social assurence; adaptation to pregnancy is found mor efor women who is eager being pregnant. As a result of the interviews, it was determined that women felt shock, anxiety and fear towards risky pregnancy, and they made various sacrifices. It has been determined that the relationship with your partner is more positive when your mother is informed about the risky situation, which is a unique and unrecognizable, liable process. At the same time, the importance of support for partners, family members and health professionals in risky pregnancy is emphasized.