Göçmen ve Türk annelerde algılanan sosyal desteğin postpartum depresyon üzerine etkisi
The impact of perceived social support on postpartum depressionon among immigrant and Turkish women
  1. Tez No: 513102
  2. Yazar: CANSU KARADENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZEN KULAKAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Arap, Göç, Hemşirelik, Postpartum depresyon, Sosyal destek, Türk, Arabian, migration, nursing, postpartum depression, social support, turk
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı Arap asıllı göçmen ve Türk annelerde algılanan sosyal desteğin postpartum depresyon (PPD) üzerine etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Araştırma, Samsun ili Canik ve İlkadım ilçesine bağlı Aile Sağlığı Merkezi (ASM) bölgesinde Eylül 2017-Ocak 2018 tarihleri arasında, 0-12 aylık bebeğe sahip olan, 140 anneyle yapılan tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Veriler,“Sosyodemografik Soru Formu”,“Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği (EDSDÖ)”ve“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”nin Türkçe ve Arapça formları ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik hesaplamalar, aritmetik ortalama, Bağımsız Örnekler t testi, Mann-Whitney U (U) testi, İkili Lojistik Regresyon Analizi Geriye Doğru Eliminasyon Yöntemi, Pearson ve Spearman Korelasyon Katsayısı analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada elde edilen verilere göre Arap asıllı göçmen annelerde (%56,3) PPD görülme riski Türk annelerden (%29) 2 kat daha fazladır. Göçmen annelerin EDSDÖ puan ortalaması 12,37±6,28, Türk annelerin EDSDÖ puan ortalaması 8,81 ± 5,48 ve sosyal destek puan ortalaması göçmen annelerin 50,70±19,27, Türk annelerin 61,41±16,51 olarak elde edilmiştir. Türk anneler için bağımsız risk faktörleri; anne yaşı, aylık gelir düzeyi, bebek yaşı parametreleri ve Arap anneler için bağımsız risk faktörleri; çocuk sayısı, eşin ücretli bir işte çalışma durumu ve gebelik sırasında düzenli doktor kontrolüne gitme durumu parametreleri olarak belirlenmiştir. Her iki grup için de EDSDÖ ve sosyal destek genel puanı ve alt ölçekleri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: Arap asıllı göçmen annelerde PPD görülme riskinin daha yüksek sosyal destek puanlarının daha düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda hemşirelerin anneleri antenatal dönemde PPD görülme riski açısından değerlendirilmesi ve risk faktörleri belirlenerek kültüre duyarlı bir bakım sunmaları önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this research is to examine the effect of perceived social support on postpartum depression (PPD) among Arab origin migrants and Turkish mothers. Material and Method: The research, which was done between September 2017 and January 2018 in the Family Health Center of Canik and Ilkadım district in Samsun with 140 mothers who have 0-12-month-old baby, is a descriptive study. The data were collected by Turkish and Arabic forms of“Sociodemographic Questionnaire”,“Edinburgh Postpartum Depression Scale”and“Multidimensional Perceived Social Support Scale”. Percentage calculations, arithmetic mean, Independent samples t test, Mann-Whitney U (U) test, Binary Logistic Regression Analysis Backward Elimination Method, Pearson and Spearman Correlation Coefficient analysis were used the evaluation of the data. Results: According to the results obtained in the research, the risk of PPD in Arab origin immigrant mothers (56.3%) is twice as high as that of Turkish mothers (29%). The mean EDPDS score of the immigrant mothers was 12,37±6,28, the mean score of the Turkish mothers was 8,81±5,48 and the mean social support score was 50,70±19,27 for the immigrant mothers and 61,41±16,51 for the Turkish mothers. Maternal age, income, infant age parameters were found to be independent risk factors for Turkish mothers, and the number of children, working status of husband, the status of going to regular doctor during pregnancy were found as independent risk factors. There was a significant negative correlation was found between the EPDS and the general score and subscales of social support for both groups. Conclusion: Arab-born migrant mothers were more likely to have PPD, and social support scores were lower. In the light of the results obtained, nurses may be advised to evaluate their mothers at antenatal period in terms of risk of PPD, and to present a culture-sensitive care by identifying risk factors.