Fe3O4@HA@Ag sentezi, yapısının incelenmesi ve tekstilde kullanımı
Fe3O4@HA@Ag synthesis, structural investigation and usage in textile
- Tez No: 513107
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fe3O4, humik asit, gümüş, antibakteriyellik, nanolif, eletro lif çekimi, Fe3O4, humic Acid, Ag (Silver), antibacteriality, nanofibre, electrospinning
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Gelişen teknoloji ve sanayileşmeyle birlikte canlı hayatını tehdit eden atık miktarında da artış olmuştur. Her geçen yıl artan kanser vakaları da bunun bir kanıtıdır. Toprağa ve suya karışan zararlı atıkları temizlemek için sentezlenen ürünlerin bu amaç dışında farklı amaçlar için de kullanılabileceği fark edilmiştir. Fe3O4@HA@Ag'nin bunlardan biri olabileceği düşünülmektedir. Elektrik, manyetik ve optik özellikleri nedeniyle Ferrit (Fe3O4) gibi manyetik nano-malzemeler son yıllarda araştırmacıların dikkatini çekmiş ve çok farklı alanda kullanım alanı bulmuştur. Hümik asit (HA), doğada hayvan ve bitki atıklarının bozunması sonucu oluşmakta olup sanayi atığı olarak ortaya çıkan, toprağa ve suya geçerek hem çevre hem de insan sağlığını tehdit eden ağır metalleri temizleme kapasitesine sahip malzemeler arasında yer almaktadır. Gümüş (Ag) ise elektriksel iletkenliğinin yanı sıra antibakteriyel özellikleri ile birçok alanda kullanım alanına sahip bir metaldir. Özellikle medikal alanda antibakteriyel yara örtüleri geliştirilmesinde kullanılmaktadır. Bunun yanında Fe3O4@HA@Ag nanokompozitin yapısı gereği uygulandığı materyale elektromanyetik kalkanlama özelliği sağlayabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Along with the development of technology and industrialization, the amount of life-threatening waste has also increased. The cancer cases, which are increasing every year, are proof of this. It has been noticed that the products synthesized to remove harmful wastes from the soil and the water may be used for different purposes except for this purpose. Fe3O4@HA@Ag is thought to be one of these. Due to their electrical, magnetic and optical properties, magnetic nanomaterials such as ferrite (Fe3O4) have attracted the attention of researchers in recent years and have found a very different field of application. Humic acid (HA) is the result of the degradation of animal and plant wastes in the environment and it is among the materials with heavy metal cleaning capacity, which emerges as industrial waste, which passes through the soil and water and threatens both the environment and human health. Silver (Ag) is a metal with many field applications with its electrical conductivity as well as antibacterial properties. Especially in the medical field, antibacterial wound dressings are used. In addition, it is predicted that the Fe3O4@HA@Ag nanocomposite structure can provide the material with electromagnetic shielding properties.