Değişik demir kaynaklarının çeltik bitkisinin gelişmesi ve demir alımı üzerine etkisi
Effect of different iron sources on the growth and iron uptake of rice plant
- Tez No: 27955
- Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN KAÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çeltik Bitkisi (Oryza sativa L.), Çeltik bitkisinin kuru madde miktarı, demir kapsamı ve demir alımı, toprakların demir kapsamı, demir kaynakları, demir gübrelemesi
- Yıl: 1993
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı; halen çeltik tarımı yapılan ve kireç kapsamları farklı olan Nallıhan, Kızılcahamam ve Çorum yörelerinden alınan topraklara, değişik şekillerde ve artan düzeylerde uygulanan demir kaynaklarını karşılaştırmak ve en iyi sonucu veren demir kaynak ve miktarını belirlemektir. Bu nedenle serada kurulan denemede, toprak örneklerine 3 değişik demir kaynağı olan FeCl3, FeSCH ve Fe-EDDHA ile 0, 2.5, 5.0 ve 10.0 ppm demir uygulanmış ve deneme bitkisi olarak çeltik 7 hafta süre ile yetiştirilmiştir. Çeltik bitkisinin kuru madde miktarı üzerine kontrole göre en fazla artışı, her üç yörede de Fe-EDDHA sağlamıştır. Tüm yöreler dikkate alındığında çeltik bitkisinin kuru madde miktarında kontrole göre sağladığı artışlar bakımından demir kaynakları Fe-EDDHA > FeCl3 > FeSO4 şeklinde, demir miktarları Fe2 > Fe1> Fe4 şeklinde sıralanmışlardır. Çeltik bitkisinin demir alımında kontrole göre en fazla artışı Nallıhan yöresinde FeCl3, Çorum yöresinde Fe-EDDHA kaynağı sağlamıştır. Tüm yöreler dikkate alındığında çeltik bitkisinin demir alımı üzerine etkinlikleri yönünden demir kaynakları Fe-EDDHA = FeCl3 > FeSO4 şeklinde, demir miktarları ise Fe4 > Feı > Fe2 şeklinde sıralanmışlardır.IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis EFFECT OF DIFFERENT IRON SOURCES ON THE GROWTH and IRON UPTAKE OF RICE PLANT Yılmaz AÇAR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Sciences Supervisor : Prof. Dr. Burhan KACAR 1993, Page : 76 Jury : Prof. Dr. Burhan KACAR Prof. Dr. Akgün AYDENİZ Prof. Dr. A. Vahap KATKAT This study aims at comparing the sources of iron applied in an accrual manner to soil samples taken from Nallıhan, Kızılcahamam and Çorum regions among which lime contents differ and where the agriculture of rice plant has still been performed. It also aims at determining the amount and source of iron which gives the best result. For that reason, in the experiment designed in a greenhouse three different sources of iron, namely, FeCİ3, FeS04 and Fe-EDDHA, and 0, 2.5, 5.0 and 10.0 ppm iron are applied to these soil samples. Next, the rice as a experimental plant has been grown up for seven weeks. According to the control, on the amount of dry matter the highest increase of rice plant has been shown by Fe-EDDHA. Having paid attention to all samples, from the point of view of increases, according to the control, in the amount of dry matter of rice plant, the sources of iron rank like Fe-EDDHA > FeCİ3 > FeS04 and the amount of iron rank like Fe2 > Fei > Fe*. According to control, the highest increase in the iron uptake of rice plant has been provided by FeCİ3 in the Nallıhan sample and Fe-EDDHA in the Çorum sample. Having considered all samples from the point of view of effects on the iron uptake of rice plant, the sources of iron rank like Fe-EDDHA = FeCİ3 > FeSO*. and the amount of iron rank like Fe4 > Fei > Fe2.VI KEY WORDS: Rice Plant (Oryza sativa L.), Amount of Dry Matter, Iron Content and Iron Uptake of Rice Plant, Iron Content of Soil Samples, Iron Sources, Iron Fertilization.