Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen gizliliğin ihlali suçları
Crimes of breach of confidentiality in Turkish Criminal Code
  1. Tez No: 513128
  2. Yazar: MERVE NUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BİRTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Gizlilik, Kapalılık, Adli Haberler, Adil Yargılanma Hakkı, Gizliliğin İhlali Suçu, Privacy, closeness, judicial news, right to fair trial, crime of violation of confidentiality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Ceza muhakemesinde bazı işlemlerin gizli gerçekleştirilmesi gerekir. Soruşturma evresinde gerçekleştirilen işlemler kural olarak umuma karşı gizli iken; soruşturma evresinin süjelerine karşı, bunların sahip olduğu birtakım hakların işlerliğini sağlamak bakımından gizli değildir. Kovuşturma evresinde ise, duruşma evresine ilişkin olarak kural açıklık olmakla birlikte, üstün tutulan bazı menfaatlerin korunabilmesi adına kapalılığın söz konusu olabileceği istisnai durumlar öngörülmüştür. Söz konusu hak ve menfaatler ile basınının yapacağı adli haberler bakımından, gizliliğin kapsam ve sınırlarını belirlemek önem arz etmektedir. Gizliliğin ihlali suçu, TCK'nın“Özel Hükümler”başlıklı ikinci kitabının“Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler”başlıklı dördüncü kısmının“Adliyeye Karşı Suçlar”başlıklı ikinci bölümünde, 285. maddede düzenlenmiştir. Hükümde dört farklı suç tipine yer verilmiştir. Soruşturmanın gizliliğini ihlal eden eylemler; maddenin birinci fıkrasında gizliliğin aleni bir biçimde ihlali, ikinci fıkrada ise soruşturma evresinde gizli kalması gereken bilgilerin gizliliğini ihlal şeklinde olmak üzere iki farklı suç olarak düzenlenmiştir. Kanun hükmü gereği kapalı yapılan veya kapalı yapılmasına karar verilen duruşmaların kapalılığını ihlal suçuna üçüncü fıkrada; kişilerin suçlu olarak algılanmasına yol açacak biçimde görüntülerinin yayınlanması suçuna ise dördüncü fıkrada yer verilmiştir. Ceza muhakemesinde gizlilik ve kapsamı birinci bölümde; çalışmamızın asıl konusunu oluşturan ve birden fazla hukuki değeri, temelde adil yargılanma hakkını, koruma altına alan gizliliğin ihlali suçları ise ikinci, üçüncü ve dördüncü bölümlerde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Certain transactions must be carried out confidentially in the criminal proceedings. While the processions carried out in the investigation stage are confidential to the public as a rule; is not concealed in terms of ensuring the functioning of certain rights which they possess to the subjects of the investigation stage. As well as in the case of the prosecution, the statute is lucidity in relation to the trial case; but the exceptional circumstances in which the confidentiality may be in question in order to protect some of the superior interests are stated in the law. It is crucial to designate the scope and limits of confidentiality in terms of relevant rights and interests, and judicial news that will be made by the press. Crime of the breach of the confidentiality is regulated by Article 285, which is the second part of the second chapter of the“Special Provisions”titled“Crime Against Court”of the Turkish Criminal Code, in the fourth section under titled“Crimes Against the Nation and the State and the Final Provisions”. Four types of crime are regulated in the article of 285. Acts which are violate the confidentiality of the investigation are ensured be about two different types of crime. First of all, in the first paragraph of the Article, in the form of a violation of confidentiality in a public manner. Secondly, in the second paragraph in violation of the confidentiality of the information which should remain concealed in the investigation. In the third paragraph for violation of the confidentiality of duties which are decided to be closed or closed in accordance with the provision of law; and the fourth crime is the offense of publishing images in such a way as to cause people to be perceived as criminals. The information about the confidentiality and purview of the criminal proceedings is discussed in the first chapter; the crimes of breach of confidentiality, which constitute the main point of our study and which protect more than one legal value, primarily the right to fair trial, are valued respectively in the second, third and fourth chapters.