Türk Ceza Kanunu'nda yer alan gizliliğin ihlali suçları (TCK M. 285/1-3)
Violation of confidentiality crimes in Turkish criminal code (TCC Article 285/1-3)
  1. Tez No: 588464
  2. Yazar: GÖKHAN TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SÖZÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Gizliliğin ihlali, soruşturmanın gizliliği, soruşturmanın gizliliğini ihlal, kapalı duruşma, Türk Ceza Kanunu, Violation of confidentiality, confidentiality of the investigation, violation of the confidentiality of the investigation, violation of confidentiality of closed hearings, Turkish Criminal Code
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Usul Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Türk Ceza Kanunu'nun“Gizliliğin ihlali”başlıklı 285'inci maddesinde, gizlili-ğin ihlali niteliğinde olan üç ayrı suç tipi düzenlenmiştir. Maddenin birinci fıkrasında soruşturmanın gizliliğini alenen ihlal, ikinci fıkrasında soruşturma evresinde alınan ve soruşturmanın tarafı olan kişilere karşı gizli tutulması gereken kararların ve bunların gereği olarak yapılan işlemlerin gizliliğini ihlal, üçüncü fıkrasında ise kanuna göre kapalı yapılması gereken veya kapalı yapılmasına karar verilen duruşmadaki açıklama veya görüntülerin gizliliğini ihlal suçları tanımlanmıştır. Türk Ceza Kanunu'nun 285'inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında yer alan soruşturmanın gizliliğini ihlal suçlarının konusu, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda düzenlenen soruşturma evresi, soruşturma işlemleri ve soruşturmanın gizliliği ilkesinin incelenmesini gerektirmektedir. Suçların koruduğu hukuki değer, soruşturmanın insan haklarına saygılı şekilde yürütülmesi kuralı ve soruşturmanın gizliliği ilkesinin himaye ettiği değerleri içermektedir. Bu bağlamda ceza muhakemesinin ilkeleri, şüphelinin korunması, suçsuzluk karinesi, lekelenmeme hakkı, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliği hakları ile muhakemeye bu ilke ve hakların çatısı olarak yön veren adil yargılanma hakkı inceleme konusudur. Mezkûr maddenin ikinci fıkrasında soruşturma evresinde alınan ve soruştur-manın tarafı olan kişilere karşı gizli tutulması gereken kararların ve bunların gereği olarak yapılan işlemlerin gizliliğinin ihlali fiili cezalandırılmaktadır. Bu bağlamda suçun konusu Ceza Muhakemesi Kanunu açısından incelenmekte ve gizliliğinin ihlali suç teşkil eden soruşturma evresi kararları ve bu kararlar gereği icra edilen işlemler belirlenmektedir. Türk Ceza Kanunu'nun 285'inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan kapalı duruşmadaki açıklama ve görüntülerinin gizliliğini ihlal suçunun konusu ise, kovuş-turma evresinin açıklığı ilkesinin istisnası olan kapalı duruşmalardır. Ceza muhakemesine ilişkin kanunlarda düzenlenen kapalı duruşma usulünün şartları, duruşmanın ka-palı yapılmasının sonuçları, kapalı duruşmada bulunma hakkına sahip kişiler ve kapalı duruşmadaki görüntü ve içeriklerin gizliliği suç bakımından incelenmektedir. Kapalı duruşmadaki açıklama ve görüntülerin gizliliğinin ihlali suçu bakımından, tanığın korunmasına ilişkin olarak alınan gizlilik kararına aykırılık hali ayrıca ele alınmaktadır. Mezkûr maddede, gizliliği ihlal suçlarının gerçekleşmesi için gizliliğin ihlali fi-ilinin aleni olması gereken haller ile aleni olması gerekmeyen durumlar ayrı ayrı dü-zenlenmiştir. Bu kapsamda gizliliğin ihlali fiili ile gizliğin alenen ihlali fiilleri tanımlanmakta ve bu fiillerin suç teşkil etmesi için taşıması gereken özellikler incelenmek-tedir. Fiilde yer alan aleni olma durumunun hukuki niteliği ortaya konulmaktadır. Birinci bölümde gizliliğin ihlali suçlarının ortaya çıkışı, suçların düzenlendiği maddede yapılan değişiklikler, suçların arasında yer aldığı adliyeye karşı suçların koruduğu hukuki değerin dönüşümü, suçların Türk Ceza Kanunu'nda yer alan diğer suçlarla karşılaştırılması ve mukayeseli hukuk bakımından incelenmesi yer almaktadır. İkinci bölümde soruşturmanın gizliliğini ihlal suçları ve üçüncü bölümde kapalı duruşmadaki görüntü ve açıklamaların gizliliğini ihlal suçu; korunan hukuki değer, mad-di unsurlar, hukuka aykırılık, manevi unsurlar, teşebbüs, iştirak ve içtima bakımından gösterdiği özellikler, nitelikli haller ile muhakeme usulü ve yaptırım bakımından incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In Article 285 of the Turkish Criminal Code, there are three different types of crimes defined under the name of violation of confidentiality. Violation of the confidentiality of the investigation, violation of the confidentiality of the court decisions and the consequential actions taken within the investigation period that must be kept concealed from the parties of the investigation, and violation of the confidentiality of explanations and images within closed hearings or hearings that must be closed are defined respectively in the first, second and third paragraphs of this article. The violation of confidentiality crimes defined in the first and the second paragraphs of Article 285 of the Turkish Criminal Code needs supplementary analysis of notions such as the investigation period, investigational actions and the principle of confidentiality of the investigation which are all defined in the Law of Criminal Procedure. The legal values these crimes protect includes values protected by the rule of investigations to be carried out in respect to human rights and the confidentiality of the investigation. In this context, the principles of criminal procedure, protection of the suspect, presumption of innocence, the right against self-incrimination, the right of privacy and communications and the right to a fair trial, a right that contains all of these principles and rights within its roof, are subjects of discussion. In the second paragraph of the said article we could see that the action of violation of the confidentiality of the decisions and the consequential actions taken within the investigation period that must be kept concealed from the parties of the investigation has been criminalized. In this context, the subject of the crimes will be analysed under the scope of the Law of Criminal Procedure and the court decisions that are regarded as violation of confidentiality that are taken during the investigation period and the actions taken in accord with these court decisions will be identi-fied. The subject of the crime defined in the third paragraph of article 285 of the Turkish Criminal Code which is violation of the confidentiality of explanations and images within closed hearings are the exception of the rule of public hearing. The conditions of closed hearings set forth in codes of criminal procedure, the results of having a hearing closed to the public, people with the right to a closed hearing and the violation of privacy of the images and explanations within the hearing will be analysed in terms of criminal law. Contrariety to the confidentiality decision taken to protect the witness will be separately discussed. In the said article, circumstances in order for the violation of confidentiality to happen that needs to be open and circumstances that doesn't need to be open are listed one by one. Within this scope, actions that result to violation of confidentiality and downright violation of confidentiality are being defined. Also, the features these actions needs in order to be a crime are being discussed. The legal status of the open-ness of the action will be examined. The appearance of violation of confidentiality, the changes made to the article defining the crime, the transformation of the values protected in the crimes against the court chapter of the code which the article is in, the comparison of these crimes with other crimes in the Turkish Criminal Code and within the scope of comparative law are some of the subjects discussed in the first chapter. In the second chapter you will find a piece on violation of the confidentiality of the investigation. In the third chapter, the violation of confidentiality of explanations and images in a closed hear-ing are being inspected within the scope of the protected legal value, material ele-ments, illegality, moral elements, attempt, accomplicity, session, qualified status, procedure and sanctions.