Maksatları ve mesajları bakımından Kur'ân meselleri
Qur'an parables in terms of their purposes and messages
- Tez No: 513163
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mesel, teşbih, temsil, itikâd, amel, ahlâk, Parable, Comparison Representation, Deeds, Morals
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Evrensel ilkelere imza atan ilâhî vahiy, muhteva zenginliğinin yanı sıra lafız ve mana güzellikleri ile de kendine hayran bırakmaktadır. Muhatabın dili ile konuşan Yüce Allah son derece tesirli bir Belâgatle tüm çağlara seslenirken tefekkür ve tedebbür maksatlı meseller irad etmiştir. Zihnî melekeleri çalıştırmaya yönelik bu davette günlük hayattan seçilen motiflerin yanı sıra tabiat unsurları kullanılarak teşbihler yapıldığı görülmektedir. Bu alanda genel olarak, ayetin lafzında ne için misal getirildiğinin zikredilip zikredilmediğine bakılarak çalışmalar yapılmış, meseller; açık ve kapalı olarak sınıflandırılmıştır. Bu çalışmada ise anlamayı kolaylaştırması ve hızlandırması açısından, Kur'ân meselleri, maksatları ve mesajları açısından tasnif edilmiştir. Maksat ve mesajların tasnifinde ise mesel irad edilen ayetler, muhtevası açısından itikadla, amelle ve ahlâkla ilgili olmak üzere üç başlık altında değerlendirilmiştir. Çalışma bir giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Girişte araştırmanın konusu, önemi, amacı ve yöntemi açıklanmıştır. İlk bölümde mesel, temsil ve teşbih kavramları üzerinde durulmuş, kelimenin Kur'ânî kullanımları ifade edilerek kavramsal çerçeve çizilmiştir. Meselin kıssa ve hikmetle ilişkisine değinilerek mesel çeşitleri ve mesellerde kullanılan üslup izah edilmiştir. İkinci ana bölümde ise meseller, maksatları ve mesajları bakımından üç bölümde incelenmiştir. İtikâdi, amelî ve ahlâkî bağlamda maksat ve mesajlar tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The divine revelation, which is the signature of universal principles, impresses with its rich content as well as its utterance and meaning beauties. Almighty Allah, who spoke with the tongue of the addressee , while speaking to all ages with a highly influential elocution, he told the parables with the intention of contemplation and providence. It is seen that in this call intended to operate mental abilities, comparisons are made using the natural components as well as the motifs chosen from daily life. In this area, generally, studies have been done by regarding whether it mentioned or not for what it is given example in the utterance of the verse, parables are classified as direct and indirect. In this study, the Qur'an parables have been classified in terms of its purposes and messages in terms of facilitating and accelerating the meaning. As to in the classification of purpose and messages, the verses which are evaluated under three headings: endurance , practical and moral in terms of their content. The study consists of an introduction and two main sections. The research subject, purpose, importance and method is explained in the introduction part. In the first part, the concepts of parables, representation and comparison are emphasized; a conceptual framework has been drawn by expressing the Qur'anic uses of the word. Types of parables and the style used in parables by mentioning the relation between the story and divine wisdom. In the second main chapter, the parables are examined in three parts in terms of their purposes and messages. Purpose and messages have been determined in the context of the endurance, the practical and the moral.