Sahne dövüşü koreografisi ve aksiyon oyuncusunun hazırlanma evreleri
Stage combat methods and role preparation phases action actors
  1. Tez No: 513172
  2. Yazar: TAMER SERKAN SUBAŞI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA EZİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sahne Dövüşü, Aksiyon Koreografisi, Oyuncu, Tiyatro, Sinema, Stage Combat, Action Choreography, Acting, Theatre, Cinema
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Sahne Dövüşü Koreografisi, yüzyılların geleneklerini ve çok yönlü disiplinlerini, kendi bünyesinde toplayıp harmanlayarak, sanata dönüştüren bir oyunculuk disiplinidir. İnsanlık tarihi, savaş, şiddet ve çatışmalarla doludur. Tiyatronun ortaya çıkışından bu yana bu kavramlar, seyirci ile paylaşılmıştır. Bu paylaşım, çatışma eyleminin yüzyıllar içerisinde evrim geçirmesini ve sistematik bir branşın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ülkemizde henüz tam olarak sistemleşmemiş bu alanı araştırmak, gelişimine katkı sağlamak amacıyla yürütülmüş bu çalışmada, sahne dövüşü koreografisini ve aksiyon oyunculuğunu besleyen tarihi süreç ve disiplinler incelenerek, bir oyuncunun bu teknikleri sadece tiyatroda değil, sinemada da nasıl kullanılabileceği, bu alanda kendisini nasıl yetiştirebileceğine dair bilgilere yer verilmiştir. Çalışmanın içeriğinde, çeşitli toplumların savaş – dövüş sanatlarının tarihi, kullanılan silahların özgül özellikleri ve kullanım yöntemleri ile birlikte, çeşitli dövüş stillerinin metotları, atlı savaş sanatları, kostüm ve güvenliğe dair kurallardan bahsedilmiş, bu bilgiler ışığında aksiyon illüzyonunun nasıl yaratılabilineceğine dair uygulamalar aktarılmıştır. Çalışma, anlaşılır olması açısından 5 bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde, sahne dövüşü koreografisinin varoluş sebepleri ve araştırılmasının gerekliliğinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, sahne dövüşü koreografisini var eden alt tanımlamalar açıklanmıştır. Üçüncü bölümde Avrupa, Asya ve Uzak Doğu toplumlarının savaş - dövüş sanatları araştırılmış, Viking kalkanlarından katanaya, uzun kılıçtan, Türk okçuluğuna kadar geniş bir yelpazede askeri teçhizat, silah ve stratejilerin spesifik özelliklerine değinilmiştir. Dördüncü bölümde, araştırılan savaş-dövüş tekniklerinin ve materyallerin tatbik ediliş biçimine yer verilmiş, pratiği anlatılan tüm metotların koreografide nasıl uygulanması gerektiği açıklanmıştır. Ayrıca aksiyon oyuncusunun fiziksel yolculuğuna yardımcı olması adına, çeşitli etütlere yer vermekle birlikte, koreografa, aksesuar ve kostüm tasarımcısına dikkat edilmesi gereken bazı hususlar konusunda önerilerde bulunulmuştur. Beşinci bölüm, araştırma sonucunda varılan nokta ve elde edilen verilerin paylaşıldığı ana başlıktır.
Özet (Çeviri)
Stage Combat Choreography is an acting discipline which blends the centuries-old traditions with multiple disciplines and transform them to art. The human history is filled with wars, violence and conflicts. These concepts have been shared with the audience since the creation of theatre. Thanks to the theatres, the action of conflict evolved into a systematic field of study through the centuries. This study aims to explore the field, which is not fully systematized in Turkey, by examining the process and the disciplines that led to the creation of stage combat choreography and action acting; and thus contribute to the literature. Also, this study provides information about how these techniques can be used by an actor in a film or on stage, and how actors can improve themselves in these techniques. The martial arts and weapons of different countries, the special properties of these weapons, and the usage methods of them are mentioned in this study, as well as different styles of combat methods, horseback martial arts, costumes and safety rules. And finally, this study conveys information about the practices on how to create action illusions. This study is comprised of five chapters. In the first chapter, the reasons for the existence of stage combat choreography and the importance of the research are explained. In the second chapter, sub-definitions about stage combat choreography are included. In the third chapter, the martial arts of European, Asian and Far Eastern countries are explored; and diverse military supplies, weapons and strategies from Viking shields, artillery horse, bastard sword to Turkish archery are mentioned. The fourth chapter explains how to apply the investigated war-combat techniques and how to use the materials. Besides, the fourth chapter offers some valuable advice to actors, choreographers, and accessory - costume designers. Finally, the fifth chapter is the chapter in which the research result is evaluated and the research data is shared.