İktidar alanının yeniden üretim aracı olarak yönetimsellik: Adalet ve Kalkınma Partisi örneği
Governmentality as an instrument of reproduction of the field of power: The case of Justice and Development Party
  1. Tez No: 513217
  2. Yazar: MEHMET PARLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetimsellik, Özne ve İktidar, Söylem, İktidar Alanı, Habitus, Adalet ve Kalkınma Partisi, Governmentality, Subject and Power, Discourse, The Field of Power, Habitus, Justice And Development Party
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışma iktidar alanının yeniden üretiminde yönetimselliğin oynadığı rolü incelemektedir. Bu kapsamda, nüfusları ve diğer tüm toplumsal süreçleri ilgilendiren idare tekniklerinin yönetim pratikleri, bilgi-iktidar ilişkisi ve iktidar söylemleri üzerinden okunabileceğinden söz edilmektedir. Böyle bir okuma, iktidarın yeniden üretiminin sadece baskı ile sağlanamayacağını, söz konusu denkleme özne ve iktidar arasındaki ortaklığın da eklenebileceğini öne sürmektedir. Hristiyanlığın bir Kilise olarak kurumsallaşması ile beraber bireylerin yönetimi konusu, iktidar pratiklerinin temel konularından biri olmuştur. Hristiyan Kilise'sinin pastöründen ismini alan bu pastoral iktidar tekniği XV. ve XVI. yüzyıllarda bir kriz dönemine girer. Modern çağda devlet olarak tanımlanan iktidar rejimi, Hristiyan Kilise'sinin yaşadığı bu yönetim krizlerini, devlet aklı ekseninde yönetmeyi amaçlamıştır. Hristiyan Kilisesi ve modern devletin yönetim rejimleri arasındaki ilişkiyi pastoral iktidar ve yönetimsellik olarak adlandıran bu çalışma, 3 Kasım 2002'den bu yana Türkiye'de iktidar olan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kendi iktidarlarını nasıl ürettiğini, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin önde gelen siyaset icracılarının pastoral ve yönetimsel söylemlerinden yola çıkarak analiz etmektedir. Böylece, yönetilenlerin de yönetenlerle beraber iktidarın yeniden üretimine katkıda bulundukları vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the role of governmentality plays in the reproduction of the field of power. In this context, it is mentioned that the governmental techniques that concern the population and all other social processes can be read on government practices, information-power relation and power discourses. Such a reading suggest that reproduction of power can not be achived only by oppression, and that the partnership between the subject and power can be added to the equilibrium. With the institutionalization of Christianity as a Church, the management of individuals has become one of the main topics of power practices. This pastoral power technique, named after the pastry of the Christian Church, enters a period of crisis in XV. and XVI. centuries. The power regime, which is defined as the state in the modern era, aims to govern these governmental crises experienced by the Christian Church on the axis of the state. This study which names the relationship between the Christian Church and the governmental regimes of the modern state as pastoral power and governmentality analyzes how the ruling Justice and Development Party since November 3, 2002, products their own power by the pastoral and governmental discourses of the leading politicians of the Justice and Development Party. Thus, it is emphasized that the subjects, together with the rulers, contribute to the reproduction of power.