Dimensions of service quality and its effects on achieving competitive advantage an exploratory study of banking organizations in Sulaimaniyah city-Iraq
Hizmet kalitesinin boyutları ve rekabet avantajının başarı üzerindeki etkileri Süleymaniye şehrindeki (Irak) bankalarda bir araştırma çalışması
- Tez No: 513216
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmet Kalitesi, Rekabet Üstünlüğü, Bankacılık ve Banka Hizmetleri, Service Quality, Competitive Advantage, Banking and Banking Services
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
HİZMET KALİTESİNİN BOYUTLARI VE REKABET AVANTAJININ BAŞARISI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Süleymaniye Şehrindeki (Irak) Bankalarda Bir Araştırma Çalışması Bu tez çalışmasının amacı, hizmet kalitesinin ve Onun Süleymaniye kentindeki bankaların rekabet üstünlüğü başarısı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışmada benimsenen metodoloji; bağımsız değişken olan hizmet kalitesi ile rekabet avantajını temsil eden bağımlı değişken arasındaki ilişkiye ve etkinin tabiatına odaklanarak, çeşitli soruları araştırmak suretiyle, çalışmanın proplemini çözmektir. Sonuç olarak, çalışma için tasarlanan kavramsal bir plan, daha sonra üç ana hipotez üretildi, böylece hipotezlerin doğruluğundan emin olmak için onlar keza çeşitli istatistiksel testlere tabi tutuldular. Kullanılan açıklayıcı istatistikler, değişkenlerin önemli özelliklerini ve çalışmanın kitlesi olan Süleymaniyedeki bankaların kapsamını niceliksel olarak tanımlamak içindir.Bununla birlikte örneklem büyüklüğü , Süleymaniye'de faaliyet gösteren 12 bankanın yöneticisine verilen (40) form ve müşterilerine ise müstakil (54) form olmak üzere (94) katılımcıdır. Ayrıca ilişkinin derecesini ve rekabet üstünlüğünün tahminini belirlemek için sırasıyla, tanımlayıcı analiz, faktör analizi, Spearman korelasyonu, çoklu regresyon analizi ve ANOVA uygulanmıştır. Bu çalışmanın ulaştığı bulgular, Süleymaniye'deki bankalarla müşterileri arasındaki en dikkate değer uzlaşmanın istenen banka hizmet kalitesi ve onun boyutlarıyla ilgili olduğudur. Keza çalışma, hizmet kalitesi ile rekabet avantajı arasındaki anlamlı pozitif ilişkiye de ulaşmıştır. Ayrıca regresyon analizinin sonuçları, bankacılık hizmet kalitesinin ve rekabet avantajının tüm boyutlarının istatistiksel olarak anlamlı olduğunu da ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
DIMENSIONS OF SERVICE QUALITY AND ITS EFFECTS ON ACHIEVING COMPETITIVE ADVANTAGE An Exploratory Study of Banking Organizations in Sulaimaniyah City. The current thesis study purpose is to explore the service quality and its impact on achieving the competitive advantage of the banking organizations in Sulaimaniyah city. The methodology adopted by the study is to classify the study's problem, through probing several questions, focused on the nature of the impact and relationships between independent variable service quality and a dependent variable that represents the competitive advantage. Consequently, a conceptual scheme designed for the study, then produced three main hypotheses, so to make sure that the hypotheses accept, they also subjected to several statistical tests. The descriptive statistics used to quantitatively define the significant features of the variables and scopes as well as the study population which is banking organizations in Sulaimaniyah. Which represented in twelve banks operating in Sulaimaniyah, however, (40) forms separated on the twelve bank managers and (54) forms separated among their clients, so, the sample size is (94) respondents. Besides, descriptive analysis, factor analysis, Spearman correlation, multiple regression analysis and ANOVA respectively applied to determine the degree of the relationship and prediction of competitive advantage. Findings, the study reaches some conclusions, furthermost notably agreement among the managers and banking clients that banking organizations in Sulaimaniyah adopted banking service quality and its dimensions. The study also found the significant positive relationship between service quality and the competitive advantage. Furthermore, the regression analysis outcomes establish that statistically there are significant impacts of banking service quality and all its dimensions in the competitive advantage.